U Kamerunu oteto sedmero francuskih turista

Sigurnosne snage tragaju za otmičarima duž granice s Nigerijom (AFP)

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je da je organizacija poznata francuskim vlastima  u Kamerunu kidnapirala sedmero francuskih državljana – četvero odraslih i troje djece.

Hollande je potvrdio otmicu tokom posjete Grčkoj u utorak, rekavši da se radi o turistima iz iste porodice, koji su bili u posjeti Nacionalnom parku Waza.

Kako je kazao, kidnapirala ih je  “teroristička organizacija” sa sjedištem u Nigeriji.

Anonimni  izvor kazao je da su turisti u ponedjeljak otišli u posjetu parku, blizu granice s Nigerijom. “Spavali su u kampu u parku, koji su jutros napustili”, rekao je taj izvor.

Sigurnosni izvor kazao je za AFP da sigurnosne snage tragaju za otmičarima duž granice s Nigerijom.

Ranija otmica

To je prvi put da su zapadni turisti kidnapirani u Kamerunu, iako se otmice često dešavaju na obali te zemlje. Posljednji takav incident desio se 8. februara.

Rizik napada na francuske državljane u Africi povećan je otkako je Francuska poslala vojne snage u Mali prošlog mjeseca kako bi pomogle u  istjerivanju pobunjenika sa sjevera te države.

Ansaru, malo poznata nigerijska oružana grupa, preuzela je odgovornost za kidnapiranje sedmero stranaca u smrtonosnom napadu na gradilište na sjeveru zemlje koji je izveden tokom vikenda.

Prema zaključcima analize koju je u ponedjeljak objavio Stratfor, privatna svjetska obavještajna služba sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, pretpostavlja se da grupa ima snažne veze sa Al-Kaidom u islamskom Magrebu (AQIM).

Stratfor upozorava da su mogući novi napadi grupe Ansaru u Nigeriji, kao i u susjednim državama.

Izvori: Agencije