U Kašmiru poginuo pakistanski vojnik

Obje zemlje polažu pravo na kompletnu teritoriju Kašmira, a ovaj spor traje više od 60 godina (EPA)

Indijski i pakistanski vojnici razmijenili su vatru preko linije razgraničenja u spornom regionu Kašmiru, a jedan pakistanski vojnik je poginuo, dok je drugi ranjen.

Pakistan tvrdi da su indijske trupe upale na vojni punkt u sektoru Haji Pir.

Indijski vojni glasnogovornik je saopćio da su pakistanske snage inicirale sukob iako nisu bile ničim izazvane.

Obje zemlje polažu pravo na kompletnu teritoriju Kašmira, a ovaj spor traje više od 60 godina.

Indija i Pakistan su tri puta međusobno ratovali, a “crta kontrole”, međunarodno priznata linija razdvajanja, dijeli Kašmir na koji pravo polažu i Nju Delhi i Islamabad.

Ovakvi incidenti nisu neuobičajeni, ali rijetko ima žrtava.

Lani osam žrtava

U 2012. godini bilo je 75 incidenata između indijskih i pakistanskih snaga u Kašmiru u kojima je život izgubilo ukupno osam osoba.

Pakistanski vojni ured za odnose s javnošću je saopćio da dvije strane i dalje razmjenjuju vatru i da su indijske snage “fizički upale na kontrolni punkt Sawan Patra”.

Prolaz Haji Pir nalazi se južno od glavnog puta koji vodi iz pakistanskog grada Muzarafabad prema indijskom Srinagaru.

“Pakistanska vojska efikasno je odgovorila na napad”, dodaje se u saopćenju i naglašava da su indijski vojnici tokom povlačenja ostavili za sobom oružje.

Indijska vojska opovrgla je informacije da su njeni vojnici u nedjelju napali pakistanski vojni punkt u Kašmiru i u tom napadu ubili jednog pakistanskog vojnika, a još jednog ranili.

Primirje od 2003. godine

“Pakistan je prekršio prekid vatre. Naša vojska uzvratila je vatru”, rekao je predstavnik indijske vojske, pukovnik Jagadish Dahiya.

“Niko od naših vojnika nije prešao ‘crtu kontrole’ i u incidentu nismo imali poginulih ili ranjenih”, naglasio je on.

Drugi predstavnik indijske vojske, pukovnik Rajesh Kalia, rekao je da je indijski vojni punkt u Charudi, oko 100 kilometara sjeverozapadno od Srinagara, bio izložen “neizazvanom i teškom petosatnom napadu minobacačima i pješačkim oružjem”.

“Uzvratili smo na vatru”, dodao je.

U Kašmiru je od 2003. godine na snazi primirje.

Indija je suspendirala mirovni proces s Pakistanom poslije napada militanata iz te zemlje na indijski grad Mumbai 2008. godine.

Pregovori su nastavljeni u februaru prošle godine.

Izvor: Agencije