U Kelnu 2. maja konferencija o genocidu nad Rohinjama

Konferencija je organizirana kako bi bila skrenuta pažnja svjetske javnosti na probleme s kojima se suočavaju Rohinja muslimani (Reuters)

U organizaciji Udruženja Hasene, u njemačkom gradu Kelnu 2. maja će biti održana međunarodna konferencija pod nazivom “Kriza Rohinja i moguća rješenja”.

Cilj konferencije je skrenuti pažnju na genocid nad muslimanima Arakana u Mijanmaru te iz različitih uglova tragati za mogućim rješenjima spomenutog problema, javlja agencija Anadolija.

Na konferenciji će se raspravljati o mnogim temama, uključujući historiju Rohinja, zločine nad Rohinja muslimanima, kao i o pravnim mehanizmima za rješavanje dugogodišnje krize.

Na konferenciji će učestvovati ukupno 20 izlagača, među kojima su bivši ambasadori i ministri, te profesori, historičari i aktivisti za ljudska prava.

U zgradi gdje će biti održana konferencija bit će otvorena izložba pod nazivom “Žrtve genocida”, koja govori o uvjetima u kojima žive muslimani Arakana.

Ljudi bez prava i države

Mesud Gulbahar, predsjednik Udruženja Hasene, istakao je da je konferencija organizirana kako bi bila skrenuta pažnja svjetske javnosti na probleme s kojima se suočavaju Rohinja muslimani.

“Kao što su i u prošlosti na sistemski način kršena ljudska prava Rohinja muslimana, oni i dan danas moraju iz pokrajine Rakhine bježati u Bangladeš, Maleziju i Tajland. Rohinje ne mogu čak dobiti ni državljanstvo Mijanmara i zato ih prihvataju kao ljude bez države”, rekao je Gulbahar.

Dodao je da mnogi međunarodni posmatrači u regiji tvrde da su na tom području zabilježena teška kršenja ljudskih prava, kao što su egzekucije, otmice, proizvoljna hapšenja, odvođenje na prisilni rad i drugi najokrutniji oblici nasilja.

“O kakvom god kršenju prava da je riječ, ono sigurno predstavlja prijetnju egzistenciji i sigurnosti Rohinja u Arakanu. Problemi u Arakanu su manji, ali tiranija još nije uklonjena. Stoga organiziramo konferenciju u Njemačkoj kako bi u Evropi skrenuli pažnju na ovaj problem i kako bi se čuo glas ugnjetavanih”, zaključio je on.

Izvor: Agencije