U Kidalu vojna, u Briselu diplomatska bitka

Gotovo 1.800 vojnika iz Čada ušlo je u Kidal, posljednje pobunjeničko uporište na sjeveru Malija, saopćila je francuska vojska.

Brzo napredovanje vojnih snaga predvođenih Francuskom, protiv pobunjenika koji su povezani sa Al-Kaidom na sjeveru zemlje, sada je preusmjerilo diplomatske napore na to – kako u zemlji uspostaviti mir.

U Briselu su se okupili predstavnici brojnih zemalja i međunarodnih ogranizacija kako bi dali podršku Maliju.

Razgovori održani u utorak u Briselu, kako izvještava dopisnik Al Jazeere Paul Bernnan, usmjereni su ka tome da delegatima pruže posljednje informacije u vezi vojnih prilika i humanitarnih pitanja. Teme o kojim raspravljaju su brojne: od ocjene uspjeha francuskih trupa, preko pružanja humanitarne pomoći, sve do demokratskih izbora koji bi se trebali održati 31. jula.

Fokus na ekonomiju i izbore

Razgovorima, koje je u Briselu organizirala Evropska unija, prisustvuje više od 40 delegacija.

“Prioritet koji je predstavljen je potreba da se što prije održe izbori”, izvjestila je Jacky Rowland, dopisnica Jazeere iz Bamaka, glavnog grada Malija.

Konferencija će se fokusirati na ekonomiju Malija i uređenje prilika koje će omogućiti Malijcima da budu zastupljeni u upravljanju zemljom.

Malijski ministar vanjskih poslova pozvao je svijet da se ujedini po pitanju njegove zemlje.

Francuski predsjednik se obratio prisutnima i istakao važnost vojne intervencije u toj bivšoj francuskoj koloniji.

“Moramo djelovati, ne samo u ime mira, nego i u ime sigurnosti u tom dijelu Afrike“, rekao je Francois Hollande.

Hapšenje pobunjenika

Evropska uniija planira sredinom mjeseca poslati 500 vojnih instruktora u Mali.

”Jasno je da se prvo moraju okončati vojne akcije malijskih i francuskih snaga. Moramo početi sa slanjem vojnih instruktora Evropske unije koji bi obučavali malijsku vojsku. Moramo početi sa slanjem razvojne pomoći Maliju. Ali najvažnije od svega, malijski narod mora ponovno pokrenuti politički proces“, rekao je  Michael Mann, glasnogovornik visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Dok traju razgovori u Briselu, Francuske snage nastavljaju prodor ka sjevernom gradu Kidalu.

Lokalni stanovnici slavili su hapšenje pobunjenika ispred policijske stanice. Vjeruje se da se veliki broj njih krije u zabačenim planinama na sjeveroistoku. Ući njima u trag, bit će komplikovanija faza za malijske i francuske trupe.

Osmorica osumnjičenih u Gaou bi trebala biti prebačena u Bamako radi suđenja. Među njima je šestoro građana Malija, jedan Nigerijac i jedan Alžirac.

Izvor: Al Jazeera