U Kini otvorena prva nacionalna banka gena

Otvorena je prva nacionalna banka gena u Kini. Kinezi se nadaju da će sada podržati industriju genetike i očuvati svoje genetske informacije.

Nova banka opremljena je desecima hladnjaka u kojima će se pohranjivati uzorci. U banci ih se u ovom trenutku nalazi ukupno 10 miliona, a cilj je pohraniti što više globalnih bioloških uzoraka i podataka.

Xu Xun, izvršni direktor kineske Nacionalne banke gena kaže da njihova baza neće biti korištena isključivo za naučno-istraživački rad.

„Kod drugih banaka naučnici se uglavnom usredotoče na naučna istraživanja. No, naša baza podataka nije samo za naučno-istraživačke podatke, nego i za industrijske. Usmjerena je prema naučnim istraživanjima, ali cilj joj je osigurati usluge i podršku industrijskim organizacijama“, dodaje.

Baza za razvoj kineskog društva

Banka u Kini je četvrta banka gena na nacionalnom nivou u svijetu, iza onih u SAD-u, Evropi i Japanu. Njeno osnivanje podržala je svjetska kompanija za sekvenciranje genoma kojoj je sjedište u Kini.

Wang Jian, predsjednik BGI kaže da je banka gena blago jedne zemlje.

„Očuvanje, čitanje i pisanje gena će biti jezgra budućeg razvoja prirodnih nauka. Dakle, to će zasigurno postati važna osnova za budući razvoj kineskog društva. A mi ćemo tretirati nacionalnu banku gena kao blago u zemlji, upravljati s njome odgovorno i učiniti sve da radi dobro“, dodaje.

Otvaranje nove institucije je odobreno još 2011. godine, a njen rad podržale su Nacionalna komisija za razvoj i reforme, te one za zdravstvo i planiranje porodice. 

Izvor: Al Jazeera