U Kini pogubljen bogataš zbog kriminala

Liu je osuđen na smrt u maju prošle godine (Reuters)

Bogat i vrlo utjecajan bivši prvi čovjek sičuanske rudarske kompanije “Hanlong Group” Liu Han, koga je Forbes 2012. godine smjestio na 148. mjesto najbogatijih biznismena u Kini, pogubljen je zbog “vođenja kriminala i ubistva u mafijaškom stilu”, javili su kineski državni mediji.

Liu je osuđen na smrt u maju prošle godine kada su on i njegov brat Liu Wei, kako se smatra, “dolijali” zbog veza sa bivšim kineskim ministrom sigurnosti Zhouom Yongkangom, koji se našao u središtu jednog od najvećih korupcijskih skandala u Kini i protiv koga se trenutno vodi istraga.

Veliki konglomerat

Kompanija “Hanlong Group” je glavni privatni konglomerat sa sjedištem u južnoj kineskoj pokrajini Sichuan, u koji je uključeno više industrija iz sektora rudarstva, telekomunikacija i hemijske proizvodnje.

Kineska agencija Xinhua navodi da je Liu “gajio odnose sa vladinim zvaničnicama, u koje se i upustio” i da je nezakonito monopolizirao kockarsku zabavu u Guanghan Cityju u provinciji Sichuan.

Istovremeno se optužuje za “tiranizaciju lokalnog stanovništva i ozbiljnu povredu lokalne ekonomije i društvenog poretka”, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencija