U Kini uhapšen još jedan kanadski državljanin

Meng Wanzhou
Hapšenja kanadskih državljana uslijedila su nakon što je Kina upozorila Kanadu na posljedice nedavnog hapšenja Meng Wanzhou (Reuters)

Kanadsko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u četvrtak ujutro kako pokušava stupiti u kontakt s još jednim kanadskim državljaninom koji je pod istragom u Kini, a Peking je u međuvremenu potvrdio da je uhitio dvojicu državljana Kanade, objasnivši da su zatočeni pod sumnjom da ugrožavaju nacionalnu sigurnosti.

Lu Kang, glasnogovrnik Ministarstva vanjskih poslova Kine, izjavio je u četvrtark da su biznismen Michael Spavor i bivši kanadski diplomata Michael Kovrig u pritvoru od ponedjeljka.

Lu je istakao da je Kanada bila obaviještena o uhićenju, ali je odbio reći jesu li muškarci dobili odvjetnike. Dodao je da se slučajevi vode odvojeno.

Kineske vlasti su priopćile da je Kanađinin osumnjičen za “aktivnosti koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost”, javili su kineski državni mediji, kako prenosi Beta.

Kanadski biznismen Michael Spavor je 10. prosinca stavljen pod istragu u Dandongu, u provinciji Laoning, gdje živi, navodi se u izvješću kineskih medija.

Kineska provincija Laoning smještena je nedaleko od sjevernokorejske granice.

Glasnogovornik kanadskog Ministarstva vanjskih poslova Guillaume Berube rekao je da Kanada nastoji utvrditi gdje se Spavor nalazi.

Uhapšen i bivši kanadski diplomata

Kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland kazala je u srijedu da su kineske vlasti ispitale još jednoga kanadskog državljanina, dodavši da Ottawa nakon toga nije uspjela s njim stupiti u kontakt.

“Još nas je jedan Kanađanin obavijestio da su ga ispitale kineske vlasti”, rekla je Freeland na konferenciji za novinare u Ottawi, prenijela je Hina.

“Nakon toga nismo uspjeli s njim stupiti u kontakt i nastojimo doznati gdje se nalazi”, kazala je, dodavši da su o svemu zatražili informacije i od kineskih vlasti.

S obzirom na to da je riječ o “osjetljivoj situaciji”, Freeland je odbila dati više pojedinosti o njegovu identitetu.

U Kini je ranije ovog tjedna uhićen Michael Kovrig, bivši kanadski diplomat u Pekingu, Hong Kongu i Ujedinjenih naroda.

Michael Kovrig radio je za Međunarodmu kriznu grupu – ICG u Hong Kongu i bio je zadužen za pitanja vanjske politike i sigurnosti na tom području, posebno na Korejskom poluotoku.

Kina zaprijetila da će uzvratiti

No, ICG je zatvorio svoj ured u kineskome glavnom gradu kad je Peking izglasao zakon o nevladinim organizacijama, koji je stupio na snagu 2017. godine, a kojemu je cilj veći nadzor nad aktivnostima stranih organizacija na kineskom tlu.

Glasnogovornik kineskoga Ministarstva vanjskih poslova naglasio je u srijedu da ICG nije bio registriran u Kini te da njegovi zaposlenici krše zakon provodeći aktivnosti u toj zemlji.

Uhićenja kanadskih državljana uslijedila su nakon što je Kina upozorila Kanadu na posljedice nedavnog uhićenja financijske direktorice Huaweija Meng Wanzhou u Vancouveru, na zahtjev SAD-a.

Kina je zaprijetila da će uzvratiti Kanadi nakon tog uhićenja.

Kći osnivača kompanije Huawei uhićena je 1. prosinca i mogla bi biti izručena u SAD, čije vlasti tvrde da je sakrila povezanost te tvrtke i kompanije Skycom, u pokušaju da proda opremu Iranu unatoč sankcijama koje je Washington uveo Teheranu.

To uhićenje je izazvalo veliko nezadovoljstvo kineskih vlasti, koje su navele da ona nije prekršila zakon.

Meng Wanzhou puštena uz kauciju

Meng Wanzhou je u utorak puštena uz jamčevinu i čeka proceduru izručenja SAD-u.

Kanadska šefica diplomacije je indirektno kritizirala izjave američkoga predsjednika Donalda Trumpa, koji je rekao da je spreman intervenirati u slučaju Meng Wanzhou radi održavanja dobrih gospodarskih veza s Pekingom te istaknuo da će “učiniti sve što je dobro” za SAD.

“Naši partneri ne bi trebali politizirati proces izručenja niti ga koristiti za svoje druge ciljeve, osim traženja pravde u skladu sa zakonom”, rekla je šefica kanadske diplomacije.

Freeland je upozorila Washington da će konačna odluka o izručenju Meng Wanzhou, koju treba donijeti kanadski ministar pravosuđa, biti donesena na temelju pravosudnih, a ne političkih razloga.

Izvor: Agencije