U Kongu pronađeno 17 novih masovnih grobnica

Vojnici su krajem prošlog mjeseca, navodno, ubili najmanje 40 osoba, saopćile su Ujedinjene nacije (Reuters)

Istražitelji su potvrdili da je 17 novih masovnih grobnica pronađeno u Demokratskoj Republici Kongo, što broj otkrivenih grobnica od početka intenziviranja sukoba između vojnika i lokalnih paravojnih jedinica u augustu povećava na 40, saopćio je u srijedu Ured za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Dodaje se da su kongoanski vojnici, navodno, ubili najmanje 114 osoba, od toga 41 dijete.

Nedavni val nasilja u nekada mirnoj pokrajini Kasai-Central uključuje i ubistva američkog i švedskog istražitelja za UN prošlog mjeseca, što je uznemirilo međunarodnu zajednicu.

Čelnik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad al-Hussein u srijedu je upozorio da će, ako Vlada Konga efikasno ne istraži nasilje, pozvati Međunarodni krivični sud ili neko drugo strano tijelo da to učini, javlja Associated Press.

Vojni zločini

Kako se navodi u saopćenju UN-a, kongoanski vojnici navodno su iskopali 17 masovnih grobnica nakon borbi s navodnim članovima paravojnih jedinica krajem marta i ubijanja najmanje 74 osobe, uključujući 30-ero djece.

Vojnici su, također, krajem prošlog mjeseca, navodno, ubili najmanje 40 osoba, od toga 11-ero djece, u Kanangi, glavnom gradu pokrajine Kasai-Central, obilazeći domove u potrazi za članovima paravojnih jedinica, saopćio je UN.

Vojnici su ovdje, također, zakopali “nepoznat broj tijela” u masovnoj grobnici.

Dodaje se da su vojnici silovali najmanje dvije žene i tri djevojčice, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije