U Konzumove prodavnice stigao samo hljeb

Dobavljači tvrde i da su Agrokoru, u posljednjih mjesec dana, dostavili robu u vrijednosti gotovo 134 miliona eura (Al Jazeera)

Dobavljači koncernu Agrokor u Hrvatskoj od danas ne isporučuju robu, a u prodavnice su poslali samo svjež hljeb. 

Blokadu će nastaviti sve dok ne bude postignut konačan dogovor. Kada će se to desiti, u Koordinaciji proizvođača i dobavljača ne mogu precizno da odgovore, jer dok se ne imenuje Vladin povjerenik, kako kažu, nemaju s kim da razgovaraju.

Ipak, kako su potvrdili za Al Jazeeru, i dalje traju sastanci banaka i dobavljača, na nekoliko nivoa i lokacija. Traže rješenje i prije nego što se pokrene zatražena aktivacija Zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, odnosno takozvani ‘Lex Agrokor’. 

Dobavljači tvrde i da su Agrokoru u posljednjih mjesec dana dostavili robu u vrijednosti gotovo 134 miliona eura. Ništa im, kažu, nije plaćeno, a nisu ni dobili garanciju da će ikad i biti. Nastavak isporuke robe uslovljavaju dogovorom sa vanrednim povjerenikom.

„Prvo da se prihvati naš prijedlog otplate starih potraživanja koje imamo prema Konzumu. I otplatni plan smo mu predložili. Drugo da se zapravo riješi pitanje regresnog duga koji postoji prema dobavljačima Agrokora, da se ono vrati na Agrokor. I treće da se pronađe rješenje, da se osigura prioritetno plaćanje za nove isporuke koje se dešavaju od ponedjeljka na dalje”, kaže Zoran Stanković, član Uprave Atlantic grupe. 

„Da, nastavit ćemo isplaćivati i to onog trenutka kada povjerenik bude imenovan i kada odredi prioritete, a prioriteti su svakako plaćanje nove robe i rješavanje starog duga”, kaže Marica Vidaković iz Kraša.

Dio kupaca u Konzumu, preduzeću u sastavu koncerna Agrokor, tvrdi da se blokada isporuka robe već primjeti i da svega nedostaje. Drugi pak, kažu da na policama ima sasvim dovoljno proizvoda.

Vučić obećao pomoć u Srbiji

Najveća Agrokorova kompanija u Srbiji, Mercator, bankama duguje 102 miliona eura, dok su obaveze prema dobavljačima gotovo u potpunosti izmirene.

To su potvrdili predstavnici dobavljača na sastanku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kaže da je Mercator Srbija stabilan, ali da se sa problemima suočavaju proizvođači koji su, također, dio koncerna Agrokor.

Vučić je obećao da će Vlada pomoći ovim kompanijama, kao i da će o zajedničkoj strategiji sa Slovenijom razgovarati sa premijerom te zemlje Mirom Cerarom. Agrokor u Srbiji ima 11.000 zaposlenih, a najviše upravo u Mercatoru – gotovo 9.000.

Premijer Srbije smatra da će se kriza u Agrokoru neminovno odraziti na cijeli region.

“Mercator u Srbiji je potpuno zaštićen i on ni u kojoj vezi nije sa Agrokorom iz Hrvatske, gde su tamo kompletni dugovi, gde su tamo ukupni dugovi, gde se neke banke, fondovi bore za vlasništvo, već je povezan sa Merkatorom iz Slovenije koji nema takođe tako veliki uticaj niti ima nameru da utiče na upravljačku struktruru Mercatora. Znači poruka nas svih dobavljača je, ostalim dobavljačima, nastavite slobodno da radite”, istakao je Miroljub Aleksić, predstavnik dobavljača. 

“Najbolje stanje je u Mercatoru Srbija, i potrošači treba da imaju poverenje u Mercator-S, i dobavljači, i ne postoji nikakav razlog za paniku, a vi znate koliko sam oprezan i težak da tako nešto izgovorim”, rekao je Vučić.

Vlada FBiH o krizi u Agrokoru

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je informaciju o mogućim štetnim posljedicama krize u Agrokoru za taj bh. entitet. 

Saznajemo da je od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zatraženo da diplomatskim putem u Hrvatskoj sazna da li je Konzum BiH bio jedan od garanta Agrokorovih zaduženja. 

U Agrokorovim firmama u BiH zaposleno je gotovo 5.500 ljudi, a većina ih je u entitetu Federacija BiH.

Izvor: Al Jazeera