U Libiji i Tunisu pronađena tijela migranata

Tijela 41 migranta od petka su izvučena iz mora jugoistočno od Tunisa, nakon potonuća njihova plovila uz libijsku obalu, izvijestile su lokalne vlasti.

Strahuje se da to nije konačan broj smrtno stradalih.

“Dosad smo uspjeli izvući 41 tijelo”, rekao je načelnik Ben Gardanea Mustafa Abdel Kebir.

Dodao je da se potraga neće moći nastaviti, jer nedostaje odgovarajuća oprema za potragu u noćnim uvjetima, prenosi Hina.

Pronađena nova tijela kod Tripolija

Tuniske vlasti izvijestile su da je iz mora izvučen samo dio tijela i još nisu objavile informaciju o koliko je točno migranata riječ, kao ni informacije o okolnostima nesreće.

Dužnosnik Tuniske civilne zaštite u Ben Gardaneu je za AFP rekao da je bez sumnje riječ o žrtvama potonuća plovila duž libijske obale početkom tjedna, s obzirom na visok stupanj raspadnutosti pronađenih tijela.

Tijela 15 afričkih migranata pronađena su u nedjelju u moru nedaleko od Tripolija, devet dana nakon što je u brodolomu kod obala Libije poginulo 170 ljudi, priopćila je libijska obalna straža.

“Tijekom rutinske patrole u moru pronašli smo tijela 15 migranata na oko 15 kilometara od luke Al-Qarbol, 60 kilometara istočno od Tripolija”, rekao je pripadnik obalne straže Abdel-Latif Ibrahim.

Žrtve, među kojima žene i djeca, pronađena su uz jedan ispuhani gumeni čamac, prenosi Srna agenciju AFP.

Libija tranzitna zemlja

Libijska obalna straža priopćila je 22. kolovoza da se 170 migranata, porijeklom iz podsaharske Afrike, vode kao nestali, nakon što je njihov brod potonuo u blizini mjesta Al-Qarbol.

Tri dana kasnije pronađena su njihova tijela.

Za stotine hiljada migranata, uglavnom Afrikanaca, Libija je tranzitna zemlja na putu za Europu i na tom putu godišnje pogine više stotina ljudi.

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice priopćila je u utorak kako se vjeruje da se od početka godine u Sredozemnom moru utopilo 1.889 migranata.

Izvor: Agencije