U Libiji ubijen vođa Al-Kaidinog ogranka

Washignton je bio ponudio nagradu od pet miliona dolara za informaciju o njegovoj lokaciji. (EPA)

Priznata Vlada Libije je saopćila da je u zračnom napadu američke vojske u Libiji ubijen vođa alžirske grupe povezane sa Al-Kaidom Mokhtar Belmokhtar.

„Libijska vlada na istoku Libije potvrđuje da su američki borbeni avioni izvršili zračne napade u okviru misije u kojoj je ubijen terorista Belmoktar“, navodi se u saopćenju libijske Vlade, prenijela je agencija Reuters.

Novinar Al Jazeere Danijel Lak iz Washingtona javlja: „Ovdje u Washingtonu malo govore. Zvanično iz Ministarstva odbrane javljaju kako je napad izvršen na jednu grupu koja je povezana sa Al-Kaidom. Više detalja dolazi od libijske Vlade. Izgleda da je napad izvršen istočno od grada Tobruka i libijski portali javljaju da je meta bila grupa Ansar al-Sharia čiji su komandanti imali sastanak na tom području.“

Procjena rezultata operacije

Agencija AP kaže da je meta bio lider Al-Kaide u istočnoj Libiji, koji je predvodio napad na plinsko postrojenje u Alžiru 2013. godine, kada je poginulo 35 talaca, među kojima i troje Amerikanaca.

Prethodno je Pentagon objavio da je američka vojska u subotu navečer izvršila zračni napad u Libiji i da je meta bio „terorista povezan sa Al-Kaidom“.

„Procjenjujemo rezultate operacije, a dodatne informacije ćemo objaviti onda kada to bude prikladno“, naveo je u saopćenju glasnogovornik Pentagona Steve Warren.

On je istakao kako se vjeruje da je napad bio uspješan i da je meta pogođena, ne navodeći ime osobe koja je bio meta.

“Mr Marlboro”

Agencija AP je navela da je Warren kazao da ne zna gdje se tačno napad dogodio u Libiji, kao ni da li je napad izvela bespilotna letelica ili ona sa posadom.

Belmokhtar je bio lider Al-Kaide Islamskog Magreba ali se odvojio od te grupe 2012. godine i oformio svoju grupu ‘Oni Koji Su Potpisali Krvlju’, koja je kasnije postala al-Mourabitoun.

Bio je umješan u šverc cigaretama i jedan od njegovih nadimaka je „Mr Marlboro“.

Washignton je bio ponudio nagradu od pet miliona dolara za informaciju o njegovoj lokaciji.

Izvor: Al Jazeera i agencije