U Londonu spriječena dva teroristička napada u jednom danu

U operaciji u Londonu uhapšeno je šest osoba, dok je jedna žena uhapšena u Kentu, na jugoistoku Engleske (Reuters)

Britanske protivterorističke policijske jedinice u petak su objavile da su dan ranije spriječile teroristički čin tokom racije u kući u sjevernom Londonu, tokom koje je ustrijeljena jedna žena, što je bila druga velika sigurnosna operacija u britanskoj prijestonici u razmaku od nekoliko sati.

Naoružani protivteroristički službenici u četvrtak navečer uz pomoć suzavca ušli su u kuću u okrugu Willesden, koja je bila pod policijskim nadzorom, ranivši pritom ženu u dvadesetim godinama, koja se u teškom, ali stabilnom stanju nalazi u bolnici.

Viši državni koordinator za protivterorističke policijske operacije Neil Basu istaknuo je da je britanska policija ovim činom spriječila “teroristički napad u nastajanju”.

Zaustavljene prijetnje sigurnosti

Otkrio je da je u toj operaciji uhapšeno ukupno šest osoba, od kojih je pet bilo u kući, dok je jedna žena uhapšena u Kentu, na jugoistoku Engleske.

Policija je ranije u četvrtak objavila da je uhapsila muškarca naoružanog noževima u Whitehallu, ulici u središtu Londona, koja je dom brojnih ministarstava, te da je osumnjičenik, prema protivterorističkom zakonu, stavljen u pritvor.

Muškarac je uhapšen nedaleko od zgrade Britanskog parlamenta i službene rezidencije premijerke Therese May u Downing Streetu.

“Mislim da smo ovim hapšenjima zaustavili prijetnje koje su ti pojedinci predstavljali”, istaknuo je Basu, zaključivši da je četvrtak bio “neuobičajen dan u Londonu”.

Izvor: Agencije