U Makedoniji krivotvorene hiljade ličnih dokumenata

Makedonski sedmičnik Fokus objavio je aferu o 30.000 krivotvorenih ličnih dokumenata, za koje se pretpostavlja da su iskorištene za izborne prevare.

Novinarka Al Jazeere se na terenu srela sa osobama ili njihovim rođacima čiji su matični brojevi, datumi rođenja te imena i prezimena iskorišteni za izradu lažnih dokumenata.

Postoji po dvije, četiri ili šest ličnih karata sa istom slikom, ali različitim adresama.

Policija je potvrdila da su dokumenti krivotvoreni, istražuju ko je i za kakve ciljeve zloupotrijebio sistem.

Taj slučaj želi istraživati i novoformirano Specijalno javno tužiteljstvo, javlja Milka Smilevska, novinarka Al Jazeere.

Maksut je potvrdio da se na dokumentu objavljenom u novinama Fokus vidi matični broj njegovog brata, Muhameda, koji već dvadeset godina živi u Belgiji.

“Tu je broj mog brata na ličnoj karti, njegov matični broj”, kazao je on.

Muhamedova porodica sumnja da su njegovi lični podaci iskorišteni za izradu falsificiranih dokumenata.

Maksut je dodao: “Napravljen je falsifikat! Ko je napravio falsifikat, kako je to uradio, mi to ne znamo, a moj brat dvadeset godina živi u Belgiji”.

Krađe identiteta

Muhamed nije jedina žrtva krađe identiteta. Slično se dogodilo i osobi koja živi u Skoplju i koja je na posljednjim izborima glasala u općini Centar.

“U falsifikovanim ličnim kartama, do kojih je došao Fokus, ime i prezime jedne osobe i matični broj iskorišteni su za izradu još dva lična dokumenta, jednog s adresom u Kičevu, drugog u skopskoj opštini Gazi Baba. Osoba nije htela da govori javno, ali kaže da je slučaj prijavila policiji i da je veoma iznenađena zato što je neko iskoristio njen identitet”, javlja Smilevska.

Ljubiša Arsić, novinar Fokusa, od anonimnog izvora dobio je 105 falsificiranih ličnih dokumenata. Izvor tvrdi da su dokumenti korišteni za izborne ciljeve. Prema riječima tog izvora, u cijeli slučaj umiješani su i ljudi iz policije.

Isti izvor navodi da je izrađeno 30.000 ovakvih ličnih dokumenata. Arsić je prijavio slučaj policiji i predao lične karte do kojih je došao.

Arsić je kazao: “Na šest ličnih karata pojavljuje se isti lik, neko ko je vjerovatno bio čovjek od povjerenja onima koji su organizirali cijelu operaciju. Na šest ličnih karata taj čovjek ima tri različita identiteta, odnosno tri imena i prezimena, tri matična broja, ali šest različitih adresa. Javlja se dilema da li je ova osoba mogla glasati na šest različita mjesta. Da bismo to saznali, trebaju se provjeriti birački spiskovi”.

Žrtve prevare

Najčešće su korišteni lični podaci osoba koje su se iselile iz Makedonije.

“Ko su osobe koje se pojavljuju na fotografijama? Ako se otkrije njih pedesetak, koji se pojavljuju na stotinjak ličnih karata do kojih smo došli, i oni postoje u bazi podataka policije, kao fotografije, veoma se lako mogu pronaći krajnji korisnici, to su osobe koje su išle na glasanje”, dodao je Arsić.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da je istraga u toku.

Ministar policije Oliver Spasovski je rekao: “Veoma je važno utvrditi da li su falsificirane lične karte negdje upotrijebljene i sa kakvim ciljem. Ko je načinio falsifikat i po čijem naređenju, to istražujemo na osnovu naređenja javnog tužitelja”.

Ministar je potvrdio da su osobe čije se fotografije nalaze na falsificiranim dokumentima, u bazi podataka policije, ali da istraga treba dati odgovore na pitanje njihove eventualne umiješanosti u ovaj slučaj.

Izvor: Al Jazeera