U Makedoniju investirano 44,2 miliona eura

Austrija je, sa 56 miliona eura direktnih investicija, najveći investitor u Makedoniji u prva tri kvaratala ove godine.

Skoplje
Skoplje: Nizak nivo direktnih inostranih investicija [Al Jazeera/E.Krehic]

U Makedoniji su u ovoj godini, zaključeno sa septembrom, ušla 44,2 miliona eura direktnih inostranih investicija, podaci su Narodne banke.

Dnevnik Nova Makedonija piše da je u devet mjeseci ove godine došlo do odliva akcionarskog kapitala, kao i novčanih sredstava iz inostranih kompanija u Makedoniji, što je i najveći razlog zbog čega statistika registruje tako nizak nivo direktnih inostranih investicija.

Austrija je, sa 56 miliona eura direktnih investicija, najveći investitor u Makedoniji u prva tri kvaratala ove godine.

Turska je na drugom mjestu sa oko 11,7 miliona eura, dok su SAD, Njemačka i Belgija investirale po devet miliona eura, tako da dijele treće mjesto.

Najveći odliv novca iz Makedonije ide ka Sloveniji – 25 miliona eura, zatim prema otočnoj državi Sent Vinsent i Grenadini – 14 miliona eura, kao i prema Grčkoj i Velikoj Britaniji – po 12 miliona eura. 

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.