Oglasi

U Maroko palo kamenje s Marsa

Astronomi smatraju da je prije nekoliko miliona godina nešto veliko udarilo u Mars i da je poslalo kamenje kroz Sunčev sistem, koje je na našu planetu palo u julu prošle godine.
NASA je utvrdila da je kamenje došlo sa MarsaEPA

Specijalni naučni komitet, koji se bavi proučavanjem meteora, među kojima su i stručnjaci američke agencije za svemirska istraživanja (NASA), potvrdio je da je kamenje koje je u julu prošle godine palo u Maroko porijeklom sa Marsa.

Očevici su ljetos izjavili da su tokom noći na nebu vidjeli "vatrenu kuglu", od koje je otpalo sitno kamenje.

Ovo "kamenje" pronašli su nomadi u oktobru.

Palo je ukupno oko sedam kilograma meteorita.

Najveći kamen bio je teži od kilograma.

Posljednji poznati meteorit sa Marsa pao je na Zemlju i ubrzo je pronađen 1962. godine.

Astronomi smatraju da je prije nekoliko miliona godina nešto veliko udarilo u Mars i da je poslalo kamenje kroz Sunčev sistem.

Poslije dugog putovanja kroz svemir, jedna od ovih stijena prošla je kroz Zemljinu atmosferu, razbijajući se na manje komade.

 Cijena veća od zlata

Većina uzoraka meteorita sa Marsa nalaze se nepronađeni na Zemlji po nekoliko miliona godina ili najmanje deceniju, zbog čega bivaju "umrljani" materijalima i životom na Zemlji.

Novopronađeno kamenje najvjerovatnije je još kontaminirano, ali je mnogo "čistije".

Posljednji poznati meteorit sa Marsa pao je na Zemlju i ubrzo je pronađen 1962. godine.

Naučnici i kolekcionari su prezadovoljni, a meteoriti su, zbog svoje rijetkosti, veoma skupi i na tržištu dostižu cijenu veću od zlata.

Mars je četvrti po redu planet od Sunca.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.