U minsko polje za ʽosrednjuʼ platu

Sindikati deminera potpisali su kolektivni ugovor s hrvatskom državnom kompanijom Mungos, čime se bruto plate deminera povećavaju sa 1.700 na 2.000 eura, odnosno oko 1.500 eura neto.

Potpisivanju ugovora u Okučanima prisustvovali su i tehnički premijer Tihomir Orešković i ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić. Izborili su se i za 0,5 posto dodatka na platu za svaku godinu staža. Sindikati su izrazili nadu da će uskoro biti potpisan i granski kolektivni ugovor za sve deminere koji rade u privatnim kompanijama.

Podsjetnik na ratna dešavanja i danas su na području Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine stotine kilometara nedeminiranih terena. Kako bi ga očistili, svaki dan demineri se izlažu životnoj opasnosti.

Dvadeset godina Slavko je deminer. Iza njega su stotine kilometara deminiranog terena. Posljednji u Okučanima jedan je od zahtjevnijih.

Uključeni i privatnici

“Dosta je klisko, zasićeno je s projektilima minama. Trudimo se maksimalno biti koncentrirani – zbog sebe i, još više, zbog lijevog i desnog kolege”, kazao je Slavko Horvat, deminer.

A kolege su mu, kaže, druga porodica. Uklanjajući mine, neke je, nažalost, izgubio i o tome teško govori. Da se njemu isto može dogoditi više ne razmišlja.

“Svega 20 metara od šume u kojoj rade nalaze se prve kuće, a pirotehničari su do sada na pronašli 20 protupješačkih mina. Teren koji moraju pregledati prostire se na više od 1,1 milijun metara četvornih”, javlja reporterka Al Jazeere Matea Damjanović.

Slavko je jedan od 75 deminera zaposlenih u jedinoj državnoj firmi koja radi na poslovima deminiranja. Njima se u Hrvatskoj još bavi 46 privatnika, u kojima radi ukupno 653 deminera. Od početka deminiranja život je izgubilo njih 43.

Ugrožena sigurnost

Plata deminera, tvrde mnogi, nije najveći problem. Zbog tržišne utakmice, metar četvorni deminiranja pao je sa pet na pola eura, zbog čega je ugrožena egzistencija. A time i sigurnost, jer, kažu, moraju raditi više, a tada je oprez smanjen. Da iza sebe ostavljaju nesiguran teren prije nekoliko mjeseci javno je upozorio jedan deminer.

”Nažalost, on je zbog toga dobio kaznenu prijavu, ali činjenica je, ja vas opet upućujem na odgovorne, neka vam oni objasne kojom to metodom čovjek može prijeći 750 kvadrata za četiri i pol aktivna radna sata”, rekao je Horvat.

Kilometrima daleko, u Bosni i Hercegovini, isti posao već 20 godina radi Ferhat Ljuca. Trenutno od mina čisti teren nedaleko Sarajeva. Priznaje da bi demineri mogli biti bolje plaćeni od 700 eura, koliko primaju.

“Mislim da nismo adekvatno plaćeni, ali za ovaj standard države i ovo vrijeme demineri su zadovoljni. Uzimajući u obzir deminere u Hrvatskoj, u okruženju, gdje su izvojevali veće plate, imaju jak sindikat, njihov standard je jači”, kazao je Ljuca.

No uprkos svemu, svoj posao voli.

Bar 20 godina

“Ovaj posao se zavoli, to je kao droga. Ne bih ništa drugo mogao raditi, jednostavno živim, hranim porodicu od toga, kao i svi demineri, i to mi je normalan posao. Ako svi izađu čitavi, niko ne strada, ne pogine, to je dobro, čuvamo ljude”, rekao je Ljuca.

Na području Bosne i Hercegovine trenutno je oko 1.000 kilometara kvadratnih zagađeno minama. Dug je put da se taj prostor u potpunosti očisti.

“Ovim metodama, koje sad primjenjujemo, i ovim tempom i iznosom sredstava, koji se ulaže u deminiranje, trebat će nam bar 20 godina”, kazao je Fahrudin Solak, iz Federalne uprave za civilnu zaštitu.

No, poručuju, tempo i sredstva, neće ih odvesti u drugo zanimanje. Vjeruju, da će se njihov položaj shvatiti, ako ne zbog njih, onda zbog opšte sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera