U Moldaviji nestale 1,3 milijarde eura

Stanovnici Moldavije izašli su na ulice zahtijevajući da im se kaže šta se dogodilo s više od milijardu eura, koje su nestale iz tri banke. Riječ je o iznosu koji čini osam posto državnog budžeta. Ta bivša sovjetska republika jedna je od najsiromašnijih država Istočne Evrope.

Okupljeni zahtijevaju da se pronađe milijarda eura koja nedostaje. Taj novac stavljen je na teret poreskih obveznika, koji su sada izašli na ulice da kažu šta misle o tome.

“Glavni problem je korupcija. Želimo skloniti mafijaše”, kazala je jedna Moldavka.

“Krivi su oni koji su lagali, neka oni plate taj novac. Oni bi trebali vratiti novac u banke”, rekao je njen sugrađanin.

Okupljeni smatraju da krivicu snose članovi izvršne i sudske vlasti, kao i moćni oligarsi, koji imaju svoje prste u vlastima. Blizu 1,3 milijarde eura pronevjereno je u nizu misterioznih bankarskih zajmova. Moldavska valuta lej izgubila je na vrijednosti, dok su cijene hrane porasle. Tri banke optužene za učešće u aferi primile su pomoć od države.

‘Neviđena korupcija’

Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka rekli su da ovoj državi neće davati nove kredite dok se ne riješi misterija nestalog novca. Za demonstrante, tu nema nikakve misterije. Riječ je o neviđenoj korupciji.

“Pravosudni sistem je rak-rana ovog društva, on crpi život iz ovog naroda. Nevini ljudi leže u zatvorima, jer nisu imali dovoljno novca da podmite tužioce i sudije. Koliko ćemo to još trpjeti?”, rekao je Stanislav Pavlovschi, bivši sudija za ljudska prava.

Vlada je obećala da će ući u trag novcu i vratiti ga u državu iz inostranstva. No, to možda neće biti dovoljno.

“Imamo nove zahtjeve, a najvažniji od njih je ostavka predsjednika Moldavije. On je učestvovao u stvaranju ovog sistema. Zahtijevamo referendum i prijevremene izbore”, poručio je Andrei Nastase, vođa protesta.

Vođe protesta prijete da će nastaviti s demonstracijama do ispunjenja zahtjeva. Obični Moldavci u međuvremenu će nastaviti živjeti životom koji ni po čemu nije sličan onome kakav vode bankari čije su dugove oni platili.

Izvor: Al Jazeera