U Moskvi privedeno 50 demonstranata

Demonstracije su organizirane zbog prikazivanja dokumentarnog filma 'Anatomija protesta' (AP)

Oko 50 demonstranata privedeno je u nedjelju u Moskvi tokom protesta ispred zdanja televizijske stanice NTV, na kojem se okupilo oko 300 ljudi, drugi dan zaredom, da bi izrazili nezadovoljstvo zbog dokumentarne emisije koja je nedavno prikazana na ovoj televiziji.

Među privedenima su i opozicioni lideri Sergej Udaljcov i Boris Nemcov, kao i nekoliko aktivista pokreta Solidarnost i partije Jabloko, a okupljanju, koje vlasti nisu odobrile, prisustvuje i deputat Dume iz redova Pravedne Rusije Genadij Gudkov, prenosi agencija Itar Tass.

Policija je tokom popodneva privela još 12 ljudi, koji su pokušali održati protest na Manježnom trgu.

Kao i u subotu, prisustvo Gudkova na skupu predstavljeno je kao sastanak građana s predstavnicima vlasti, za šta nije potrebna posebna dozvola.

Demonstracije su organizirane zbog prikazivanja dokumentarnog filma “Anatomija protesta”, u kojem su iznijete tvrdnje da su opozicija i građani koji su tokom zime organizirali mitinge protiv aktuelne vlasti dobijali za to novac.

Policija je tokom popodneva privela još 12 ljudi, koji su pokušali održati protest na Manježnom trgu, u blizini Kremlja, gdje su htjeli izraziti nezadovoljstvo zbog zadržavanja u policiji nekoliko članova Solidarnosti.

Izvor: Agencije