U Moskvi za dva mjeseca evakuirano 250.000 ljudi

Val lažnih dojava počeo je u Moskvi u septembru (EPA)

Približno 250.000 osoba evakuirano je iz različitih objekata u Moskvi zbog lažnih dojava o postavljenim bombama u posljednja dva mjeseca, rekao je Vladimir Černjikov, direktor moskovskog Odjela za regionalnu sigurnost i borbu protiv korupcije.

Ovaj valo takozvanog telefonskog terorizma počeo je u Moskvi u septembru, prenosi agencija Sputnjik.

Međutim, nijednim izvještajem deminerskih stručnjaka ovi navodi nisu potvrđeni.

“Do 9. novembra telefonska služba policije primila je pozive o mogućim eksplozijama na 564 lokacije u gradu. Kako bi zgrade u tom području bile provjerene, izvršena je evakuacija više od 250.000 osoba s tih lokacija”, kazao je Černjikov na sjednici Dume Grada Moskve, posvećenoj rješavanju problema “telefonskog terorizma”.

Povećan broj lažnih poziva

Ovaj zvaničnik dodao je da su 184.000 osoba evakuirane sa pretrpanih mjesta, 29.000 iz obrazovnih institucija, 13.000 iz hostela i hotela te 9.000 sa željezničkih stanica, dok su ostali evakuirani iz drugih objekata, uključujući banke i stambene zgrade.

Tokom sjednice Dume Grada Moskve Oleg Baranov, čelnik Direkcije za Moskvu u ruskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, kazao je da je broj lažnih poziva povećan za dvije trećine u 2017. godini te da je dostigao 1.066 od početka ove godine.

Izvor: Agencije