U Mrkonjić Gradu traže istinu o ubijenima u ratu

Al Jazeerina ekipa posjetila je Mrkonjić Grad, na zapadu Bosne i Hercegovine, gdje je, iz masovne grobnice pronađene 1996. godine, ekshumirano 181 tijelo.

Počinitelji zločina nisu procesuirani, a sumnja je pala i na nekadašnje pripadnike Hrvatske vojske.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine odgovara: radi se na “predmetu Mrkonjić Grad”.

Zdravko Karać se iz izbjeglišta u Mrkonjić Grad vratio prije dvadeset godina i ubrzo doznao – gradsko groblje krije surovu istinu o sudbini velikog broja zarobljenih vojnika i civila koji su nađeni u masovnoj grobnici.

“Izgledalo je katastrofalno. Iz grobnice je ekshumirano 181 tijelo”, kaže Karać, navodeći kako su među ekshumiranima bili i njegov brat te punica.

Njihova imena su ispisana na spomen-ploči, no kažnjavanje počinitelja čeka.

“Jeste pravda spora, ali se ipak nadam da će biti dostižna – makar to bile neke generacije iza nas. Pošto ratni zločin ne zastarjeva, nadam se da će to jednog dana doći na red”, dodaje Karać.

Istraga se i dalje vodi

Pravni red je ispoštovan. Predmet je iz Bosne i Hercegovine dostavljen Haškom sudu koji ga je potom ustupio bh. pravosuđu. Istraga o stradanjima Srba u tom gradu i dalje se vodi.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je kako je predmet u radu. Druge informacije i komentare nisu mogli dati.

Informacije, dokumente i komentare ipak daju ratni veterani u Mrkonjić Gradu. Znaju, tvrde, koja je vojska krajem 1995. i početkom 1996. godine držala grad u rukama, nakon ratne operacij “Južni potez” koje su izveli pripadnici Hrvstkog vijeća obrane i Hrvatske vojske.

“Ovdje je učestvovala regularna hrvatska država, njena vojska i njihove regularne jedinice. Tamo se pominje Četvrta gardijska brigada. Na njenom čelu bio je sadašnji ministar odbrane u Hrvatskoj, Damir Krstičević”, tvrdi Duško Miletić iz Boračke organizacije Mrkonjić Grad.

Krstičević je već ranije odbacio odgovornost njegovih vojnika za bilo kakve nečasne radnje.

Nižim oficirima već suđeno u Hrvatskoj

Po zapovjednoj odgovornosti za počinjene zločine u Mrkonjić Gradu sumnje padaju na niz bivših časnika Hrvatske vojske, kažu oni koji dugo prate i izvještavaju sa suđenja za ratne zločine. 

“Dosta je spekulacija i dosta osoba visokopozicioniranih i sada u Hrvatskoj dovodi se u vezu sa zločinima koji su počinjeni na tom području”, ukazuje Erna Mačkić iz Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Budući da se radi o državljanima Hrvatske, objašnjava moguće pravne korake.

“Kada bi i bile podignute optužnice, one se samo mogu proslijediti Državnom odvjetništvu Hrvatske”, dodaje Mačkić.

U Hrvatskoj se već sudilo za slučajeve ratnih zločina nad civilima kod Mrkonjić Grada, a hrvatsko pravosuđe oslobodilo je optužene zbog nedostatka dokaza.

Sad je na potezu bh. pravosuđe.

“Na okončanje istrage državnog tužilaštva čekaju i lokalne vlasti. Ako se podigne optužnica, najavljuju tužbu protiv Hrvatske za ispatu materijalne štete u ratu”, javio je Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Ratne rane gotovo su nevidljive u Mrkonjiću, u gradu se sada mnogi bore s ekonomskim nedaćama, ali od pravde za oduzete ljudske živote i nedužno ubijene ne odustaju.

Izvor: Al Jazeera