U najvećoj grobnici u Kolumbiji 300 žrtava

Kolumbijski forenzičari počinju ekshumaciju posmrtnih ostataka iz najveće masovne grobnice ikada pronađene u toj državi. Vjeruje se da je u njoj ukopano 300 osoba, koje su prije više od decenije ubili pripadnici snaga sigurnosti i paravojnih grupa.

Članovi porodica nestalih iz siromašne četvrti Komuna 13 u Medellinu, nadaju se kako će njihova dugogodišnja kampanja uskoro biti okončana. Oni su se okupili  na simboličnoj ceremoniji na deponiji poznatoj kao La Eskombrera, kako bi obilježili početak ekshumacije.

“Danas počinjemo otkrivati mračne, nekažnjene zločine čije smo žrtve”, kazala je Carmen Jimenez, sestra jedne od stotina od žrtava čija su imena pročitana i, zajedno s datumom nestanka, napisana na crnim, bezličnim siluetama.

Javna tajna

Većina je nestala prije 13 godina, tokom jednog od najkrvavijih perioda građanskog sukoba u Kolumbiji. Državna vojska i naoružane bande 2002. godine provodile su operacije protiv ljevičarskih pobunjenika kako bi vratile kontrolu nad ovim područjem, iz Medellina javlja novinar Al Jazeere Alessandro Rampietti.

“Porodice žrtava kažu da su paravojne grupe, čak i pripadnici državnih snaga sigurnosti, bacile tijela 300 osoba u ovu deponiju. Bila je to javna tajna, ali bilo je malo onih koji su nešto poduzeli kako bi se istina otkrila… sve do sada”, dodao je.

Luz Elena Galeano, supruga jednog od nestalih, ističe kako “apsolutno niko nije kažnjen”.

“Istina je godinama skrivana, a mi se nadamo da će konačno biti otkrivena”, kaže ona.

Galeano više od decenije traži supruga. Posljednji put je viđen kad su ga naoružani muškarci izveli iz autobusa.

“Ne očekujem da ću naći cijelo tijelo, ali nadam se, barem dovoljno posmrtnih ostataka da odgovorni budu kažnjeni”, rekla je.

Težak posao

Tužilac Carlos Villamil priznaje da su vlasti trebale ranije reagirati.

“Danas imamo nove zakone. Također, u tim područjima ima manje nasilja nego ranije i možemo doći do njih. Osim toga, nekoliko demobiliziranih pripadnika paravojnih grupa razgovara s tužiocima. Rekao bih da reagiramo u skladu s okolnostima”, izjavio je Villamil.

Forenzički tim počinje uklanjanje otpada oko grobnice, no taj zadatak neće biti lagan, jer se deponija koristila godinama nakon zločina. Međutim, porodice žrtava poručuju da mogu čekati i da neće odustati sve dok istina o njihovim najbližim ne izađe na vidjelo.

Izvor: Al Jazeera