U napadima i borbama u Afganistanu deseci mrtvih

Afganistan, Ghazni, Vojnici
Ponovno ojačani talibani sada drže pod svojom kontrolom gotovo polovicu Afganistana (EPA)

Afganistanski dužnosnik priopćio je u ponedjeljak da su talibani ubili dvadesetak pripadnika snaga sigurnosti u borbama u istočnoj pokrajini Ghazni.

Zastupnik u parlamentu Ali Akbar Qasemi izjavio je da su sukobi u protekla 24 sata bili usmjereni na područje Jaghuri u pokraini Ghazni.

Afganistanski vojni zapovjednik, general Mohammad Sharif Yaftali, izjavio je novinarima u ponedjeljak da su borbe u Jaghuriju u tijeku i da su vladine snage pretrpjele žrtve, prenosi Fena. 

On je odbio reći koliko je točno pripadnika snaga sigurnosti ubijeno.

Talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid preuzeo je odgovornost za pobunjeničke napade i naveo u pisanoj poruci medijima da su talibani osvojili područje Malistan u pokrajini Ghazni.

Samoubilački napad u Kabulu

Dužnosnici su također priopćili kako je najmanje šest osoba u ponedjeljak ubijeno, a 10 ranjeno u samoubilačkom bombaškom napadu u središtu glavnog grada Kabula.

Među žrtvama ima i policajaca, a glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova izjavio je da među ranjenima ima i žena.

Napad je izveo bombaš-samoubojica u blizini policijskog kontrolnog punkta i škole.

U tom dijelu grada nalaze se i zgrade ministarstava financija i pravosuđa, a u blizini je i predsjednička palača.

U međuvremenu su stotine šiita prosvjedovale tražeći od vladinih snaga da zaštite Ghazni.

Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za napad koji se dogodio nakon što su se u Kabulu na prosvjedima okupile stotine ljudi nezadovoljnih što Vladine snage nisu spriječile napade talibana u dvije provincije, prenosi Reuters.

Gotovo pola Afganistana pod kontrolom talibana

Ponovno ojačani talibani sada drže pod svojom kontrolom gotovo polovicu Afganistana, prenosi agencija AP.

U petak je Rusija sazvala konferenciju o Afganistanu sa ciljem da se potraži put do mira, kojem su prisustvovali dužnosnika Visokog vijeća za mir (HPC) i pripadnika talibana.

Rusi su pozvali predstavnike 12 zemalja, kao i talibana, da pokušaju okrenuti novu stranicu u afganistanskoj povijesti, ali Vlada iz Kabula nije poslala svoje izaslanstvo, već su preko članova HPC-a istaknuli da je njihova ponuda za mir bezuvjetna.

Izaslanik predsjednika Rusije Vladimira Putina, Zamir Kabulov, izjavio je u ponedjeljak kako će službena Moskva pokušati pokrenuti mirovne pregovore između Vlade Afganistana i talibana jer Rusija smatra SAD doživio neuspjeh u Afganistanu.

Rusija: Zapad izgubio rat u Afganistanu

“Zapad je izgubio rat u Afganistanu”, rekao je Kabulov, dodajući da SAD i njegovi saveznici nisu uspjeli poraziti talibane.

Prema njegovim riječima, prisustvo SAD-a i NATO-a ne samo da nije uspjelo riješiti problem, već ga je i povećalo.

Kabulov je u ponedjeljak okupio predstavnike Vlade u Kabulu i talibane, rekavši da je to skroman prvi korak prema mirovnim pregovorima, prenosi AP.

Kako kaže, Rusija za cilj ima doprinijeti miru u Afganistanu jer sukobi u toj zemlji prijete ruskim interesima u središnjoj Aziji.

Izvor: Agencije