U napadima na Gazu poginuli žena i dijete

Izraelska vojska pokrenula je nove zračne napade na Pojas Gaze po naredbi premijera Benjamina Netanyahua, nakon što su ranije tri rakete ispaljene na Izrael iz Gaze uoči isteka prekida vatre.

U Gazi je poginulo petogodišnje dijete i jedna žena iz iste porodice.

Palestinci su rekli da je Izrael izveo 35 zračnih napada, a na meti jednog od njih bila je kuća u Gazi u kojoj su ubijeni žena i dijete.

U obnovljenim izraelskim napadima ranjeno je najmanje 40 osoba, tvrde palestinski izvori.

Izraelski zvaničnici krive Hamas za napade na Izrael, dok zvaničnici Hamasa odbijaju te navode.

Izraelska vojska je saopćila da su iz Gaze ispaljene tri rakete koje su pale nadomak južnog grada Beer Shebe, osam sati prije isteka novog prekida vatre.

Specijal: Napadi na Gazu

”Tri rakete pale su na otvoreno područje u okolini Beer Shebe”, rekla je glasnogovornica vojske za AFP. Povrijeđenih nije bilo.

Nedugo zatim, započeli su izraelski zračni udari.

”Nakon novih raketnih napada, IDF trenutno cilja terorističke mete širom Pojasa Gaze”, navodi se u saopćenju izraelske vojske.

Hamas je saopćio da najnoviji napadi Izraela na Pojas Gaze imaju za cilj da uzdrmaju pregovore o trajnom primirju.

“Izrael snosi punu odgovornost za posljedice kršenja primirja”, kazao je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Propali mirovni pregovori

Izraelska delegacija u Kairu pozvala je na prekid mirovnih pregovora i povratak u zemlju.

U obrazloženju se navodi da su oni uslovljeni potpunim prestankom neprijateljstava i da se, ako to nije slučaj, nema o čemu razgovarati. 

Reporterka Al Jazeere Jacky Rowland javila je iz Zapadnog Jerusalema da su rakete ispaljene prvi put od kasnih večernjih sati u srijedu.

”Napeto je, uzimajući u obzir da je Netanyahu upozorio da će paljba biti dočekana, kako je rekao, ‘vrlo agresivnim odgovorom’.”

Reporterka Al Jazeere Jane Ferguson javila je iz Jabaliye u Gazi da su rakete s palestinske strane ispaljene iz naselja Shujayea u Gazi.

Prema izvještajima svjedoka, hiljade Palestinaca su danas ponovno napustile svoje domove u istočnom području Gaze, tražeći sigurnija mjesta za smještaj. Nosili su samo najnužnije potrepštine – odjeću, jastuke i madrace.

Nakon što su ponovno počela bombardiranja, ljudi bježe u dijelove grada Zejtin i Šaaf.

Ranije u utorak, palestinski i izraelski pregovarači nastavili su u Kairu pregovore o trajnijem zatišju nakon što je sinoć Egipat najavio da se petodnevni prekid vatre u jednomjesečnom sukobu u Pojasu Gaze produžava za 24 sata.

Produženje prekida vatre potaklo je nade da će dogovor biti postignut, ali dubok jaz nije premošten te je zvaničnik Fataha Azzam al-Ahmad rekao da palestinska delegacija ne zna hoće li ili neće biti dogovoren dugotrajniji prekid vatre, optuživši Izrael za odlaganje.

„Sve što ste čuli u medijima o napretku nije istina. Ponavljam, sve što je objavljeno nije zasnovano na realnosti. Nema dogovora ni o jednoj tački. Manevri Izraela su spriječili dogovor“, rekao je, kako su prenijeli izraelski mediji nakon sinoćnjih nagovještaja da je dogovor na pomolu, odnosno da je već parafiran.

Palestinski delegat Qais Abd al-Karim izjavio je kako su se diskusije jutros nastavile o ključnim pitanjima, uključujući izraelsku blokadu Gaze, zahtjev Izraela za razoružavanje Hamasa i palestinske zahtjeve za funkcioniranje luke i aerodroma na toj teritoriji.

Odgađanje puštanja zarobljenika

Palestinski ambasador u Kairu Jamal Shobaki rekao je kako su Izraelci predložili olakšanje blokade Pojasa Gaze, ali ne potpuno ukidanje, prenosi AP.

Palestinski izvori rekli su kasno sinoć Al Jazeeri da dogovor o prekidu vatre uključuje otvaranje graničnih prijelaza u saradnji s Palestinskom upravom palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, transfer građevinskog materijala u Gazu pod međunarodnim nadzorom i povećanje zone za ribarenje od šest do devet nautičkih milja, kasnije 12, te dalje diskusije o otvaranju luke.

Puštanje zatvorenika bilo bi odgođeno na mjesec dana poslije potpisivanje sporazuma i obnova Gaze bila bi pod nadzorom palestinske vlade jedinstva.

U izraelskoj ofanzivi koja je počela 8. jula poginulo je više od 2.000 Palestinaca, uglavnom civila, saopćilo je Palestinsko ministarstvo zdravlja. Na izraelskoj strani bilo je 67 žrtava, uključujući troje civila.

Izvor: Al Jazeera i agencije