U napadima turske vojske ubijena 32 borca ISIL-a

U prethodna 24 sata uništeno 21 uporište ISIL-a u al-Babu i Bzagah u sjevernoj Siriji (Reuters)

Turska vojska i sirijski pobunjenici ubili su 32 pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u posljednjem sukobu u sjevernoj Siriji, saopćile su Turske oružane snage.

Saopćeno je da su u prethodna 24 sata turski vojni avioni uništili 21 uporište ISIL-a u Al-Babu i Bzagahu, na sjeveru Sirije, uključujući zgrade i vozila, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Turska vojna operacija “Štit Eufrata” počela je prije više od četiri mjeseca, s ciljem protjerivanja ISIL-a sa granice.

Istovremeno, Turske oružane snage objavile su kako su od početka akcije “Štit Eufrata” dosad onesposobile 1.536 boraca ISIL-a te 306 pripadnika kurdskih jedinica PKK / PYD, javlja agencija Anadolija.

Napadi napalm-bombama

U međuvremenu je privremena sirijska vlada potvrdila da sirijski režim i njegovi saveznici upotrebljavaju napalm i hlor u napadima na Wadi Baradu, u blizini Damaska.

Snage režima nastavile su ofanzivu u tom području uprkos žestokoj odbrani naoružane opozicije.

Izvori iz opozicije navode da su avioni Sirijske vojske gađali nekoliko sela u tom području bombama koje sadrže otrovni plin hlor, što je dovelo do problema sa disanjem kod stanovništva.

Žestoko granatiranje tog pobunjeničkog uporišta u blizini Damaska traje od četvrtka ujutro.

Pobunjenici tvrde da su uništili tenk Sirijske vojske tokom napada na Wadi Baradu te da u ofanzivi učestvuju snage sirijskog režima, paravojne jedinice iz Irana, Iraka i borci libanskog Hezbollaha.

Borci naoružane opozicije granatirali su dva aerodroma u okolini Damaska, nakon čega je Sirijska vojska uzvratila vatru.

Napadi u oblasti Halep

Al Jazeera iz lokalnih izvora saznaje da je snajperist iz redova Hezbollaha ubio dijete u jednom selu kod Wadi Barade.

Borbe traju i u južnom dijelu oblasti Halep.

Dopisnik Al Jazeere Melad Fadl javlja da su režimske snage stacionirane u toj regiji granatirale pozicije pobunjenika u pokušaju prodora u to područje.

Dodao je da su zbog oblačnog vremena izostali zračni napadi.

Al Jazeerin dopisnik izvijestio je o velikom broju raseljenih, koji žive u teškim uvjetima.

Medijski centar Halep također izvještava o velikom izbjegličkom valu u južnom dijelu oblasti Halep.

U međuvremenu ruski Koordinacijski centar u bazi Hmeim javlja da je Rusija zabilježila 15 slučajeva kršenja prekida vatre, dok je Turska zabilježila 13 slučajeva u protekla 24 sata.

Izvor: Al Jazeera