U napadu dronom ubijen talibanski vođa Umar Narai

Akcije talibana nastavljenu su godinama nakon što je njihov režim u Afganistanu slomljen (AP)

Umar Narai, jedan od vođa talibana koji navodno stoji iza napada na pakistansku školu 2014. godine, kada je poginulo više od 150 ljudi, većinom djece, ubijen je u napadu američkog drona u Afganistanu, objavila je pakistanska vojska te potvrdili izvori među pakistanskim talibanima.

General Asim Bajwa, zadužen za odnose s javnošću pakistanske vojske, na Twitteru je objavio smrt Umara Naraija, poznatog i pod imenima Khalifa Umar Mansoor i Khalid Khurasani.

Američka vojska u Kabulu potvrdila je da je u nedjelju provela protuterorističku operaciju u istočnoj afganistanskoj pokrajini Nangarhar, no nisu otkrili detalje.

Odvojeni pakistanski i afganistanski talibani

Pakistanski talibani nisu se osvrnuli na te informacije, ali je jedan visokopozicionirani član grupe rekao kako neće komentirati tu smrt dok se ne pronađe nasljednik.

“To je veliki gubitak za malu, ali najdjelotvorniju talibansku frakciju Khalife Umara Mansoora”, rekao je talibanski zapovjednik, dodavši kako “ne postoji tako istaknuta osoba koja bi mogla voditi njegovu organizaciju”.

Pakistanski talibani vode rat protiv pakistanske države te su odvojeni od afganistanskih talibana.

U maju ove godine američka vojska izvela je akciju dronom na teritoriji Pakistana, u kojoj je ubijen vođa afganistanskih talibana Mula Akhtar Mansoor.

Tom prilikom Pakistan je izrazio negodovanje zbog narušavanja svog zračnog prostora.

Američka vojska objavila je podatak da je ubistvo Mula Mansoora najkompliciranija akcija provedena u Pakistanu još od ubistva Osame bin Ladena.

Oba napada pokazala su spremnost SAD-a da progoni talibanske vođe – kako u Afganistanu, tako i na teritoriji Pakistana, kojeg zvanični Kabul optužuje da pruža zaštitu talibanskim borcima.

Napad na škole i manjine

Pakistanski talibani posebni su po tome što za mete svojih napada često biraju obrazovne institucije i škole.

Meta napada su i vjerske manjine u zemlji.

Pakistanski ogranak talibana Jamaal-ul-Ahrar odgovoran je za uskršnji napad na kršćansku manjinu u gradu Lahoreu, kada je ubijeno više od 70 ljudi.

Izvor: Agencije