U napadu mačetama deseci mrtvih

Na području Benija od listopada 2014. godine dogodili su se brojni masakri, u kojima je ubijeno više od 600 civila (Reuters)

Najmanje 64 osobe su ubijene na sjeveroistoku Demokratske Republike Kongo u napadu pobunjenika. 

Nyonyi Bwanakawa, gradonačelnik grada Beni u Sjevernom Kivuu, rekao je Al Jazeeri da se napad dogodio u subotu u gradskom distriktu Rwangoma. 

Snage Demokratske Republike Kongo i lokalnih vlasti otkrile su 64 tijela, no Bwanakawa je u nedjelju izjavio kako bi broj mrtvih, dok istraga i potraga za počiniteljima traje, mogao rasti.

Prema riječima nekih drugih dužnosnika, crna bilanca bliži se brojci 75. 

Sumnja se na ugandsku pobunjeničku skupinu ADF

Glasnogovornik vojske, Mak Hazukay, agenciji AFP je potvrdio da su tijela pronađena u ditriktu Rwangoma. Prema izvještajima, osobe su sasječene do smrti. 

Reagen Kyaviro, koji je preživio napad, opisao je Al Jazeeri kako su se napadači pojavili pred njegovom kućom.

“Muškarac je uperio svoje oružje prema meni. Kada sam pokušao pobjeći iz kuće, udario me puškom u vrat i uhvatio za majicu. Morao sam pobjeći, a iz nekog razloga nisu krenuli za mnom”.

Sigurnosne snage za napad krive ugandsku pobunjeničku grupu ADF, poznatu po djelovanju unutar susjednog Konga.

Glasnogovornik vojske rekao je da su pobunjenici izbjegli vojne pozicije kako bi izvršili masakr stanovništva iz osvete zbog vojnih operacija u tom području.

Mještani su rekli Al Jazeeri da su primijetili pripadnike skupine ADF kako dolaze iz šume u subotu. U njihovim izjavama ima zbrke jer su neki mještani izjavili kako su neki od uočenih osoba nosili vojne uniforme. 

Napad je došao tjedan nakon što je 14 osoba ubijeno u drugom incidentu kod Benija. Snage Demokratske Republike Kongo i za taj napad sumnjiče ADF, no nema neovisnih potvrda o tome. 

Razgovori o koordiniranoj vojnoj akciji

Neovisni promatrači ranije su kao krivce za smrtonosne napade optuživali i pobunjenike ADF-a i državne snage. 

Predsjednik emokratske Republike Kongo Joseph Kabila i predsjednik Ugande Yoweri Museveni 4.kolovoza održali su razgovore u Ugandi o koordiniranoj vojnoj strategiji protiv pobunjenika ADF-a. 

Pobunjenici ADF-a, koji se protive Museveniju, prisutni su na istoku Konga više od dvadeset godina.

Skupina je optuživana za kršenje ljudskih prava, a smatra se da je uključena u mrežu kriminala koji uključuje otmice, krijumčarenje i druge oblike kriminala.

Na području Benija od listopada 2014. godine dogodili su se brojni masakri, u kojima je ubijeno više od 600 civila.

Izvor: Al Jazeera i agencije