U napadu na kuću ministra četvero mrtvih

U vrijeme napada ministar Lofti Ben Jeddou nije bio u svom domu (EPA)

Četiri tuniska policajca su ubijena, a jedan je ranjen kada su naoružani napadači otvorili vatru na porodičnu kuću ministra unutrašnjih poslova u pokrajini Kasserine, objavilo je u srijedu nadležno ministarstvo, prenosi Hina.

U vrijeme napada ministar Lofti Ben Jeddou nije bio u svom domu, rekao je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad, no tuniske snage guše djelovanje grupe Ansar al-Sharia i počele su ove godine ofanzivu u planinama Chaambi, blizu granice s Alžirom, gdje se nalazi uporište militanata.

Prelijevanje nemira iz Libije

Sjedinjene Američke Države svrstale su u januaru na popis terorističkih organizacija Ansar al-Shariju, jedan od tvrdolinijskih pokreta nastalih nakon tuniske revolucije 2011. godine (Arapsko proljeće), kojom je svrgnut autokrat Zine al-Abidine Ben Ali.

Politička tranzicija u Tunisu od tada je napredovala, no vlasti su zabrinute prelijevanjem nemira iz susjedne Libije, gdje su pobunjenici snažno ojačali.

Godina 2013. bila je obilježena političkim ubistvima i napadima na snage reda, a odgovornost se pripisuje pobunjeničkim pokretima nastalim nakon Arapskog proljeća.

Izvor: Agencije