U napadu u Kabulu poginula tri vojnika

Ministarstvo unutrašnjih poslova Afganistana je saopćilo su se od prošlog petka desila još četiri slična napada (AP)

U samoubilačkom napadu u glavnom gradu Afganistana Kabulu u četvrtak ujutro poginula su trojica, a povrijeđeno osam vojnika, saopćili su zvaničnici.

Po navodima šefa ditrikta Kabula Hafeza Kana, bombaš-samoubica raznio se ispred vojnog minibusa koji je prevozio vojnike na posao.

Zamjenik glasnogovornika Ministarstva odbrane Davalt Vaziri izjavio je za AFP da je izvršen samoubilački napad na vojni autobus i da su u napadu poginula trojica, a da je povrijeđeno osam vojnika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Afganistana je saopćilo su se, osim ovog, od prošlog petka desila još četiri slična napada.

Talibani preuzeli odgovornost

Glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid preuzeo je odgovornost za ovaj napad te za ranije napade koji su se desili od ponedjeljka.

U dva odvojena samoubilačka bombaška napada koje su talibani izveli u srijedu na vozila afganistanske vojske poginulo je 11, a povrijeđeno 20 afganistanskih vojnika.

“Potpisivanje sporazuma s SAD-om [o ostanku američkih trupa u Afganistanu] zatvara vrata bilo kakvom razgovoru i dijalogu. Ovaj sporazum predstavlja okupaciju Afganistana. Borimo se protiv toga”, izjavio je Mujahid.

Izvor: Agencije