U Nepalu ponovo otvorene škole

U Nepalu su škole službeno otvorene mjesec nakon razornog zemljotresa. Ali na mnogima je šteta tolika da nisu sigurne za učenike, zbog čega su opet zatvorene. Ipak, najveći problem su traume koje će brojna djeca nositi do kraja života.

Sameer Tamang je preplašen. Kad je zemljotres zatresao njegov rodni grad Chautaru u nepalskom okrugu Sindhupalchowk, igrao se napolju s prijateljima.

Njegov otac, mlađi brat i susjed u kući su gledali televiziju. Kad se kuća srušila, sva trojica su poginula.

Samir se sada ne želi previše udaljavati od majke, čak ni da bi išao u školu. Plaši se novih zemljotresa.

“Čak i dok smo u skloništu, počne paničiti i želi da bježimo kad se tlo i najmanje zatrese. Teško mu je prihvatiti očevu i bratovu smrt. Stalno govori da mu brat nedostaje. Gleda njegove fotografije i plače”, govori Tik Maya Tamang, Sameerova majka.

Milion djece ne pohađa nastavu

U zemljotresu koji se desio u aprilu, samo u ovom okrugu, poginulo je najmanje 555 djece školskog uzrasta. Više od 90 posto škola potpuno je uništeno.

U UNICEF-u procjenjuju da milion djece širom Nepala od katastrofe ne pohađa nastavu.

Vlada planira umjesto škola otvoriti 15.000 privremenih obrazovnih centara prije nego što počne sezona monsunskih kiša.

“Potrebno nam je osoblja koliko god možemo naći. Moramo početi sarađivati sa svojim partnerima i sponzorima. Mnogi učenici nemaju udžbenike. To nam je naredni izazov. Još jedan prioritet je prikupljanje podataka o učenicima koji su se preselili nakon zemljotresa”, ističe Semanta Koirala iz okružnog Ureda za obrazovanje.

Ali ova djeca ne mogu prestati razmišljati o gubitku članova porodice, prijatelja i doma. Nove učionice možda neće biti dovoljne da bi se oporavila.

Izvor: Al Jazeera