U neredima u DR Kongo 17 mrtvih

U neredima poginulo i troje policajaca (AP)

Sedamnaestero ljudi poginulo je u neredima koji su izbili uoči mitinga opozicije u Kinshasi, glavnom gradu Demokratske Republike Kongo, saopćili su zvaničnici te zemlje.

Ministar unutrašnjih poslova Evariste Boshab nazvao je opozicijske demonstracije “pobunjeničkim pokretom” i dodao da su među 17 poginulih i trojica policajaca, od kojih je jedan živ zapaljen.

To je najbrutalnije nasilje u Kinshasi otkad su u januaru prošle godine počele antivladine pobune, u kojima je život izgubilo nekoliko desetaka ljudi, javlja Beta.

Boshab je ocijenio da “pobuna nije uspjela” i optužio demonstrante da su “proizvoljno” odlučili da ne poštuju maršrutu demonstracija koja je dogovorena s vlastima.

Masovni protesti

Vodeće opozicijske stranke u DR Kongo pozvale su građane da u ponedjeljak protestuju širom zemlje kako bi primorali predsjednika Josepha Kabilu da raspiše predsjedničke izbore prije 20. decembra, kada mu istječe petogodišnji mandat.

Miting je trebao početi sredinom dana po lokalnom vremenu, ali su se uglavnom mladi demonstranti naoružani kamenicama sukobili s policijom.

U pojedinim dijelovima Kinshase opljačkano je nekoliko banaka i kineskih radnji, a na meti napada našla su se i sjedišta političkih stranaka vladajuće većine.

Izvor: Agencije