U New York sletio prvi avion iz Srbije nakon 24 godine

Avion Airbus A330 “Nikola Tesla”, koji je jutros direktno poletio iz Beograda ka New Yorku, sletio je na njuroški aerodrom JFK, nakon devet i po sati leta.

Letjelica je na aerodromu John F. Kennedy (JFK) dočekana vodenim topovima, u znak dobrodošlice, kao i elektronskim bilbordom na kome je pisalo “JFK aerodrom pozdravlja Air Serbiju”.

Poslije skoro četvrt stoljeća prvi avion iz glavnog grada Srbije poletio je danas direktno za New York.

Avion sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla poletio je u osam sati, a svečanu vrpcu povodom ovog događaja presjekli su premijer Srbije Aleksandar Vučić, generalni direktor Air Serbije Dane Kondić, generalni direktor Etihada James Hogan i ambasador SAD-a u Beogradu Kyle Scott.

Otkazana Vučićeva posjeta

Premijer Vučić  je bio među prvim kupcima karte za let, ali danas ipak nije odletio za New York, jer je otkazao posjetu SAD-u. On je ranije rekao da je direktan let iz Beograda za New York „mali, ali važan korak za Srbiju, njenu budućnost, za reputaciju naše zemlje, ali i za privlačenje investitora“.

Pripreme za prvi direktan let trajale su godinu i po dana, rekao je gradonačelnik Beograda i predsjednik Nadzornog odbora kompanije Air Serbia Siniša Mali i istakao da je prodato više od 15.000 karata, što je iznad biznis plana.

Generalni direktor Etihada i potpredsjednik Nadzornog odbora Air Serbije James Hogan rekao je da letom za New York počinje nova faza u razvoju te kompanije i da je uvjeren da će poslije 24 godine Beogard postati kapija Balkana ka SAD-u.

Avion Airbus A330, koji je danas otvorio direktnu avioliniju, dobio je ime ”Nikola Tesla”, a njime je upravljao kapetan Davor Mišeljić, izvršni direktor za saobraćaj kompanije Air Serbia.

Probni letovi 

Riječ je o prvom širokotrupnom avionu za redovni intrekontinetalni saobraćaj izmedu Balkana i SAD-a, koji je sada najveći avion u floti Air Serbije, a koji je u Beograd stigao 11. maja.

Letjelica ima 254 mjesta – 236 sjedišta u ekonomskoj klasi i 18 u biznis klasi.

Karte su u prodaji od februara po cijeni počevši od 399 eura.

Letovi do New Yorka će se obavljati pet puta sedmično, a dodijeljeni su im brojevi YU500 i YU501, isti oni koje je koristio prethodnik JAT, kad je prije 24 godine direktno letio za New York.

Avion je u prethodnom periodu isproban na letovima do pojedinih gradova u regiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije