U nizu napada u Iraku ubijeno šestero ljudi

Dva automobila bombe su eksplodirala u blizini provincijske Vlade u Kirkuku, jedan policajac je poginuo, a šest ih je ranjeno (AFP)

U nizu bombaških napada i pucnjava na iračke snage sigurnosti sjeverno od Bagdada u ponedjeljak je ubijeno najmanje šestero ljudi i ranjen veći broj njih, saopćili su predstavnici vlasti i bolnički zvaničnici.

Među poginulima su tri policajca i dva pripadnika paravojnih snaga za borbu protiv Al-Kaide.

Napadi su uslijedili poslije dva bombaška napada u nedjelju navečer na iračku policiju, prenosi Tanjug.

U ponedjeljak ujutro su naoružane osobe napale kontrolni punkt u centru grada Tuz Khormata, otprilike 175 kilometara sjeverno od Bagdada i ubile dva policajca prije nego što su pobjegle, saopćio je predstavnik snaga sigurnosti u gradu.

Jedan doktor je potvrdio broj žrtava.

Automobilska bomba

Također, u Tuz Khormatu u eksploziji automobila bombe, na jednom od glavnih ulaza u grad, ranjeno je devet ljudi, saopćili su zvaničnici policije, prenosi AFP.

U drugom napadu naoružane osobe su upale u kuću dvojice braće, pripadnika milicije protiv Al-Kaide u pustinjskom regionu zapadno od Samare, otprilike 110 kilometara sjeverno od Bagdada.

Napadači su ubili braću i njihovog oca, rekao je predstavnik policije.

Braća su bili članovi Sahwa milicije, koju čine pripadnici sunitskih plemena koja su se priključila američkoj vojsci u borbi protiv Al-Kaide 2006. godine i pomogla da se umanji val pobunjeničkih napada.

Oni su često na meti sunitskih pobunjenika, koji ih smatraju izdajnicima.

U sjevernom gradu Kirkuku, gdje je zapaljiva situacija, dva automobila bombe su eksplodirala u blizini provincijske Vlade i jedan policajac je poginuo, a šest ih je ranjeno, objavile su lokalne vlasti.

Ubijeni vojnik

U Bagdadu u pucnjavi na jedan kontrolni punkt na jugu ranjena su tri vojnika, rekao je predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova, dok je izvor u bolnici saopćio da je jedan vojnik umro, a da su dvojica ranjena.

Napadi su uslijedili nekoliko sati nakon što su u nedjelju navečer na meti bombaških napada bile policijske zgrade u gradovima Bakubi i Mosulu, sjeverno od Bagdada, u kojima je jedan policajac poginuo, a četverica ranjena.

Nasilje u Iraku je smanjeno u odnosu na kulminaciju 2006. i 2007. godine, ali su povremeni napadi i dalje česti, posebno u Bagdadu i sjeverno od glavnog grada.

Od prošlog juna, u napadima širom Iraka svakog mjeseca, prema evidenciji AFP-a, pogine više od 250 ljudi.

Izvor: Agencije