U Njemačkoj sve više solarne energije

Zvanični Berlin je prošle godine odlučio da do 2022. godine ugasi svoj nuklearni sektor i da ga zamijeni obnovljivim izvorima energije (Reuters)

Proizvodnja solarne energije u Njemačkoj porasla je u devet mjeseci, zaključno sa septembrom, za više od 50 posto na godišnjem nivou, zahvaljujući velikom rastu broja instaliranih solarnih panela, pokazali su podaci udruženja njemačkih elektrodistributivnih kompanija, BDEW.

U saopćenju se navodi da je između januara i septembra ostvarena proizvodnja solarne energije od 25.000 gigavat-sati, prema 16.500 gigavat-sati iz istog perioda lani, prenosi AFP.

Udruženje BDEW je navelo da je udio solarne energije u ukupnoj proizvodnji električne energije u Njemačkoj porastao u istom razdoblju na 6,1 sa 4,1 posto.

Istovremeno je udio energije vetra malo porastao na 8,6 sa osam posto, dok udio biomase iznosi gotovo šest posto.

Udio svih tipova obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji električne energije je u Njemačkoj u devet mjeseci zaključno sa septembrom iznosio oko 26 posto.

Zvanični Berlin je prošle godine odlučio da do 2022. godine ugasi svoj nuklearni sektor i da ga zamijeni obnovljivim izvorima energije.

Izvor: Agencije