U Njemačkoj vrijeđaju i pljuju žene s maramom

Mazyek je nakon napada u Berlinu na božićni sajam kritizirao sigurnosne službe (EPA)

Predsjednik Centralnog vijeća muslimana u Njemačkoj Ayman Mazyek izjavio je da teroristički napadi imaju utjecaj na svakodnevni život muslimana i njihovo poimanje u društvu.

“Vrijeđaju i pljuju žene s maramama. Ta mržnja već se vidjela nakon napada u Parizu i Nici i ona raste. Veliki broj desničara i populista pokušava iskoristiti takve napade, a sve to nauštrb zajedništva našeg društva. Nema alternative, mi moramo stajati zajedno. Teroristi upravo i žele to – podijeliti nas”, rekao je on u intervjuu za Die Welt.

Na pitanje postoji li rasizam u njemačkoj policiji odgovorio je da u svakoj instituciji ima određeni postotak ljudi koji imaju predrasude.

“Pogrešno bi bilo da govorimo o institucionalnom rasizmu, ali ne smijemo šutjeti kada je u pitanju rasizam. Pitanje je kako se društvo odnosi prema problemima”, rekao je Mazyek.

Napad u Berlinu

On je nakon napada u Berlinu na božićni sajam kritizirao sigurnosne službe.

Rekao je da se ne smije dogoditi da čovjek koji regrutira za oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL) bude samo posmatran.

“Profil Anisa Amrija bio je poznat. Ako se zna da on regrutira za ISIL, onda ne smije biti samo predmet posmatranja, nego mora biti uhapšen”, naveo je Mazyek.

U napadu kamionom na božićni sajam u Berlinu ubijeno je 12, a povrijeđeno 49 ljudi.

Izvor: Agencije