U Norveškoj će roboti uskoro zamijeniti poštare

Izvor: YouTube / Last Mile Logistics

Norveška nacionalna pošta Posten Norge uskoro će koristiti poštare robote, odnosno robotiziranu dostavnu službu, kako bi korisnicima priuštila što bolju uslugu dostave pošiljaka.

Norveška pošta je sklopila ugovor sa ‘start-up’ kompanijom Buddy Mobility koja ima sedišta u Oslu i San Franciscku.

Plan im je da u prvoj fazi na ulice puste robotizirana vozila samo po gradu Kongsbergu, a kasnije i po ostalim norveškim gradovima, piše Index.hr, kako prenosi Tanjug.

Robot poštar funkcionirat će tako što će stici ispred kuća korisnika i obavijestiti ih o prispjeću pošiljke.

Poruku će građani Kongsberga primiti putem aplikacije na pametnom telefonu.

U poruci će se nalaziti i kod za otkljucavanje sandučića u vozilu.

Robotizirano vozilo kretat će se ulicom brzinom od šest kilometara na sat i tim tempom će moći dostaviti pošiljke na sto adresa dnevno.

Nakon što dostavi sve pakete, vozilo će se vratiti u poštu, napuniti baterije i čekati nove pošiljke za dostavu.

Rješenja koja odgovaraju klijentima

Glasnogovornik norveške pošte John Ekof kazao je za Index.hr da norveška pošta danas ima čak 20.000 manje zaposlenih nego što je imala sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća.

“To je oko tisuću zaposlenih manje po godini i nitko se nije oko toga pretjerano uznemiravao. Svi su našli nove poslove ili su otišli u mirovinu ako su imali uvjete za to”, kazao je on dodajući kako se opseg poštanskih dostava od 1999. godine, koja je bila jedna od najprometnijih u tom sektoru, smanjio za čak 60 posto.

Dodaje da je to razlog zašto Norveška pošta mora inovirati svoje usluge te pronaći isplatljivija rješenja, koja odgovaraju i njihovim klijentima.

Ekof kaže i da roboti nisu ključni razlog zašto je Norveška pošta smanjila broj zaposlenih, ali i da sva rešenja koja provode dolaze u dogovoru sa sindikatom radnika, kao i u proteklih dvadeset godina.

Index.hr napominje i da su odgovor na njihov upit od norveške pošte dobili u roku od dva sata uz fotografiju poštanskog robota.

Roboti poštari se trenutačno testiraju i u Njemačkoj.

Izvor: Agencije