U Obrenovcu počela obnova kuća

U Obrenovcu kod Beograda počela je obnova kuća koje su urušene u majskim poplavama. 

Prvih devet kuća je srušeno i na njihovim temeljima će početi gradnja novih objekata.

Samo u Obrenovcu uništeno je gotovo 170 kuća i sve će, kako navode nadležni, biti izgrađene u roku od 60 dana.

U poplavama je na teritoriji Srbije srušeno više od 350 objekata.

Kuće u Obrenovcu grade se iz donacija pojedinih država, ali i sredstava prikupljenih na donatorskoj konferenciji koja je održana prije mjesec dana u Briselu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da je zadovoljan tempom obnove porušenih objekata. Navodi da nije moglo brže zbog procedura koje se moraju poštovati, a koje su tražili donatori.

Prosječna isplata bit će, kako je rekao, blizu 3.000 eura, što je maksimum koji u ovom trenutku država može izdvojiti. 

Radovi na školi

Vučić je prisustvovao i početku radova na obnovi Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” u Obrenovcu, za koju je 160.000 eura osigurao EU, a koji bi trebali biti završeni do 15. oktobra.

Objekat škole, koju pohađa 1.539 učenika, prvi je na kojem počinje rekonstrukcija sredstvima EU-a, javlja agencija Tanjug.

Zamjenik šefa Delegacije EU-a u Srbiji Oscar Benedict poručio je da je škola “Jovan Jovanović Zmaj” jedna od šest škola u Obrenovcu koje će biti obnovljene novcem EU-a, kao i da će sljedeće sedmice početi rekonstrukcija privatnih kuća.

On je rekao da je EU do sada osigurao 30 miliona eura za javne objekte i privatne kuće u 24 općine u Srbiji, kao i da će još 50 miliona eura biti preusmjereno prije svega na zaštitu od poplava i prirodnih katastrofa.

Izvor: Al Jazeera i agencije