U okolini Homsa ubijeno 106 civila

Žene iz okoline Homsa bježe sa djecom pred napadom sirijske vojske (Reuters)

U napadu sirijske vojske na okolinu Homsa, u centralnoj Siriji, poginulo je više od 100 civila, među kojima ima žena i djece, saopćila je u četvrtak Sirijska opservatorija za ljudska prava.

“Sirijski režim je u utorak izvršio novi masakr u kome je stradalo 106 osoba, uključujući žene i djecu. Napad u okolini Homsa je trajao 24 sata”, navela je Opservatorija sa sjedištem u Londonu, koja informacije prikuplja od mreže aktivista i ljekara.

Napad se dogodio na obradivom zemljištu, koje se nalazi u oblasti između vojne akademije, vojnog kontrolnog punkta i industrijske zone sjeverno od Homsa, tvrdi Opservatorija.

Strateški grad

Ova organizacija kaže da je ta oblast postala utočište za blizu 1.000 ljudi koji su pobjegli od sukoba u Homsu, gdje se režimske snage i pobunjenici mjesecima bore za prevlast.

Opservatorija citira očevice koji kažu da među žrtvama ima porodica koje su stradale u požarima koji su zahvatili njihove kuće i hladnokrvno ubijenih ljudi, uključujući troje djece iz grupe od 14 članova jedne porodice, prenosi AFP.

Homs, koji su pobunjenici prozvali “prijestonicom revolucije”, najveći je i strateški najvažniji grad u Siriji, budući da se nalazi na ključnim trgovinskim putevima blizu granica sa Libanom i Irakom, kao i sa jugozapadnim oblastima nedaleko od Damaska.

Izvor: Agencije