U oktobru novi raketni test Sjeverne Koreje

Kim Jong-un za proslavu partijskog jubileja naručio je lansiranje satelita (Reuters)

Sjevernokorejski ambasador pri Ujedinjenim narodima saopćio je kako bi njegova država u oktobru mogla obaviti novi raketni test, javljaju agencije.

Međunarodna zajednica bi gotovo sigurno na to gledala kao na prikriveno testiranje balističkog projektila, što bi imalo za posljedicu uvođenje novih sankcija Pjongjangu, prenosi AFP.

Sjeverna Koreja 10. oktobra obilježava 70. godišnjicu osnivanja vladajuće Radničke partije, a ambasador Jang Il-han, šef stalne misije ove azijske države pri UN-u, izrazio je uvjerenje kako će proslava te godišnjice biti veličanstvena, dodajući da je njegova država “slobodna da radi šta želi”.

On je podsjetio kako će na vojno odvraćanje i pritiske Sjedinjenih Američkih Država Sjeverna Koreja odgovoriti kao što je i ranije upozoravala – modernizacijom, širenjem i jačanjem svojih nuklearnih snaga.

Raketna platforma

Prošle sedmice je južnokorejska agencija Yonhap, citirajući “pouzdane izvore”, objavila kako je Kim Jong-un za proslavu partijskog jubileja naručio lansiranje satelita.

Uz to je, prema neimenovanim vladinim izvorima, Sjeverna Koreja nedavno kompletirala rad na raketnoj platformi od 67 metara, sa koje se mogu lansirati rakete dvostruko veće od rakete “Unha-3”, lansirane u decembru 2012. godine, što je rezultiralo pooštravanjem sankcija UN-a.

Prema rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a, Sjevernoj Koreji je zabranjeno korištenje balističke raketne tehnologije, ali su ponavljana testiranja raketa manjeg dometa ipak ostala nesankcionirana.

Izvor: Agencije