Oglasi

U opasnosti Veliki koralni greben

Jednom od prirodnih svjetskih čuda opasnost ne prijeti od klimatskih promjena, već od brodskog saobraćaja.

U novom izvještaju eksperti upozoravaju da je jedno od prirodnih svjetskih čuda u opasnosti.

Kako izvještava dopisnik Al jazeere Andrew Thomas, ovaj put Velikom koralnom grebenu opasnost ne prijeti od klimatskih promjena, nego od - brodskog saobraćaja.

Iz zraka otoci izgledaju kao na turističkim brošurama. Tek kad se udaljite i pogledate prema obzoru, vidite jedan od temelja australske ekonomije: komercijalne brodove koji prevoze ugalj.

Potražnja je iz Azije toliko velika da ovi brodovi prave pauze samo kad zaista moraju.

Uski kanali

Novinari na greben dolaze helikopterom.

Brod Trostruka zvijezda iz Australije odvozi ugalj namijenjen Indiji. Ovo je prvo putovanje njegove filipinske posade netaknutim vodama Velikog koralnog grebena.

Na dijelu od oko 1.000 kilometara dio posade je i australski navigator. Na sjevernom dijelu grebena kanali su toliko uski, a voda toliko plitka da australski zakon zahtijeva da prolazak broda nadgleda stručnjak.

"Prelazimo ovim brodovima preko označene dubine od 10,5 metara, ali imamo brodove čije je dno 12,2 metra ispod površine vode. Matematika se ne poklapa, nema dovoljno vode za prolaz brodova. Zato moramo koristiti najviše plime s veoma malim prostorom za manevar", kaže navigator Warren Wood.

Opasno blizu, kažu neki, s obzirom na obim pomorskog prometa.

"Oko 5.000 brodova godišnje već prolazi pored Velikog koralnog grebena. Teret koji nose vrijedan je blizu 9,2 milijarde eura. Obje ove cifre ubrzano rastu", javlja Thomas.

Zbog razvoja rudarstva i širenja luka, pomorski promet u području grebena udvostručit će se u sjedećem desetljeću. A nesreće će, tvrde aktivisti, biti gotovo neizbježne.

Nedavna anonimna anketa među moreplovcima pokazala je kako ima deset puta više "bliskih susreta" od prijavljenih.

Blago u opasnosti

"Nasukati brod na Velikom koralnom grebenu - to je svakako potez koji bi vam okončao karijeru. Naši momci su izuzetno ponosni na ono što rade, a njihov učinak može poslužiti kao primjer", navodi  Alan Maffina iz Udruženje navigatora Australije.

Ipak, nesreća je bilo. Prije dvije godine kineski se brod nasukao na južni dio grebena u kojem nije obavezno prisustvo navigatora na brodu. Srećom, brod nije pukao i nije bilo katastrofalnih posljedica.

Ali, šta ako se nešto slično ponovi? Mnogi strahuju da, želeći brzu prodaju robe, Australija dovodi u opasnost jedno od svojih neprocjenjivih blaga.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.