U Oslu zvanično uručena Nobelova nagrada za mir

Međunarodnoj kampanji za ukidanje nuklearnog oružja u nedelju je u Oslu zvanično uručena Nobelova nagrada za mir, a direktorka ICAN-a Beatrice Fihn upozorila je da bi “trenutak panike” mogao da dovede do uništenja gradova i smrti miliona civila zbog upotrebe nuklearnog oružja.

Primajući nagradu na ceremoniji u Oslu, Fihn je rekla da je rizik od upotrebe takvog oružja “danas veći nego za vreme Hladnog rata”.

Prema njenim rečima, svet se suočava sa nuklearnom krizom zbog “povređenog ega”, prenose agencije.

“Smrt miliona možda je udaljena za samo jedan mali izliv besa. Imamo izbor – kraj nuklearnog oružja, ili kraj nas”, kazala je Fihn.

Vodeća aktivistkinja ICAN-a Satsuko Thurlow, koja je, zajedno s Fihn, primila nagradu, govorila je o svojoj borbi da preživi napad atomskom bombom na Hirošimu i cilju njene organizacije da se postigne međunarodni sporazum o zabrani nuklearnog oružja.

Samo tri zemlje ratificirale sporazum

Thurlow, koja je imala 13 godina kada je atomska bomba bačena na taj grad, ispričala je kako je posle eksplozije ostala ispod ruševina škole, ali da je uspela da vidi svetlost i bezbedno se izvuče, preneo je AP.

“Naša svetlost danas je sporazum o zabrani [nuklearnog oružja]”, rekla je Thurlow.

Sporazum je potpisalo 56 zemalja, od kojih nijedna nije nuklearna sila, a ratifikovale su ga samo tri zemlje.

Kako bi sporazum postao obavezujući, potrebno je da ga ratifikuje 50 zemalja.

Početkom oktobra objavljeno je da je ICAN dobio Nobelovu nagradu za mir za 10-godišnju kampanju da se reši atomskog oružja.

Izvor: Agencije