U padu helikoptera poginuli ambasadori

U helikopteru tipa MI-17, koji se srušio na školu i zapalio u blizini grada Gilgit, bilo je 11 stranih državljana i šest Pakistanaca (AFP)

U padu helikoptera u Pakistanu, koji je prevozio strane diplomate, u petak je poginulo najmanje šest osoba, objavila je vojska.

Agencija Reuters javlja kako su pakistanski talibani saopćili da su oni oborili letjelicu projektilom iz ručnog bacača, te dodali kako su se nadali da će oboriti helikopter premijera ove države Nawaza Sharifa.

„Nawat Sharif i njegovi saveznici su naše glavne mete“, naveo je glasnogovornik talibana Muhammad Khurasani u saopćenju koje je poslao mailom.

Ova grupa ne operira u području nesreće i često preuzimaju odgovornost za incidente sa kojima nemaju nikakve povezanosti.

U padu su poginuli norveški ambasador Leif Larsen, filipinski ambasador Domingo Lucenario Jr i supruge ambasadora Malezije i Indonezije, kada je helikopter pao na školu.

Holandski ambasador Marcel de Vink i poljski ambasador Andrzej Ananicz su povrijeđeni.

Oni su u planinskim područjima sjevernog Pakistana trebali prisustvovati pokretanju razvojnih projekata, prenose agencije.

Glasnogovornik vojnih snaga Asim Bajwa rekao je kako je 13 osoba preživjelo pad uz „različite stepene povreda“.

Tehnički problemi

U helikopteru tipa MI-17, koji se srušio na školu i zapalio u blizini grada Gilgit, bilo je 11 stranih državljana i šest Pakistanaca.

Svjedok nesreće je za Al Jazeeru kazao kako se činilo da letjelica ima tehničkih problema.

Nesreća se desila u području doline Naltar, 300 kilometara sjeverno od glavnog pakistanskog grada Islamabada. Gilgit-Baltistan se nalazi na ekstremnom sjeveru države i lociran je na spoju tri veća planinska lanca – Himalaja, Karakuma i Hindukuša.

Na toj lokaciji nalazi se više od 100 planinskih vrhova viših od 7.000 metara.

Premijer Nawaz Sharif u drugom je helikopteru putovao za grad u planinskoj regiji Gilgit-Baltistan kako bi obilježio pokretanje projekata.

Izvor: Al Jazeera i agencije