U Pakistanu ubijeno još troje medicinara

U Bolnici u Pešavaru doktori pružaju pomoć treško ranjenom kolegi koji je radio na suzbijanju dječije paralize (Reuters)

Troje ljudi ubijeno je u srijedu u najnovijim napadima na zdravstvene radnike koji vrše vakcinaciju protiv dječije paralize u Pakistanu, a od ponedjeljka, kada je imunizacija počela, ubijeno je ih devetero, saopćili su pakistanski zvaničnici.

Jedna žena, zdravstvena radnica i njen vozač ubijeni su u srijedu u Čarsadi, u blizini Pešavara. Zdravstveni radnik, koji je teško ranjen u srijedu ujutro u predgrađu Pešavara preminuo je od zadobijenih rana, rekao je doktor Ahmad Saklein iz pešavarske bolnice.

Prije toga, napadači su u raznim dijelovima Pakistana ubili četiri žene i jednog muškaraca, uključene u kampanju vakcinacije.

Obustavljena vakcinacija

Zbog serije smrtonosnih napada u posljednja tri dana UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obustavili su kampanju vakcinacije protiv dječije paralize u Pakistanu, javile su agencije.

U Pakistanu je trenutno 39 registrirane djece oboljele od dječije paralize, ali napori da se iskorijeni ta visoko zarazna bolest otežani su zbog otpora talibana, koji brane dolazak timova za vakcinaciju u pojedina područja.

Izvor: Agencije