U Pakistanu ubijeno još troje medicinara

Nastavljena serija napada na zdravstvene radnike koji provode vakcinaciju protiv dječije paralize, pa je obustavljen program iskorjenjivanja bolesti.

Pešavar, Charsadda, Dječija paraliza, Vakcinacija, Zdravstveni radnici, Ubistva
U Bolnici u Pešavaru doktori pružaju pomoć treško ranjenom kolegi koji je radio na suzbijanju dječije paralize [Reuters]

Troje ljudi ubijeno je u srijedu u najnovijim napadima na zdravstvene radnike koji vrše vakcinaciju protiv dječije paralize u Pakistanu, a od ponedjeljka, kada je imunizacija počela, ubijeno je ih devetero, saopćili su pakistanski zvaničnici.

Jedna žena, zdravstvena radnica i njen vozač ubijeni su u srijedu u Čarsadi, u blizini Pešavara. Zdravstveni radnik, koji je teško ranjen u srijedu ujutro u predgrađu Pešavara preminuo je od zadobijenih rana, rekao je doktor Ahmad Saklein iz pešavarske bolnice.

Prije toga, napadači su u raznim dijelovima Pakistana ubili četiri žene i jednog muškaraca, uključene u kampanju vakcinacije.

Obustavljena vakcinacija

Zbog serije smrtonosnih napada u posljednja tri dana UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obustavili su kampanju vakcinacije protiv dječije paralize u Pakistanu, javile su agencije.

U Pakistanu je trenutno 39 registrirane djece oboljele od dječije paralize, ali napori da se iskorijeni ta visoko zarazna bolest otežani su zbog otpora talibana, koji brane dolazak timova za vakcinaciju u pojedina područja.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.