U Parlamentu Grčke počela rasprava o imenu Sjeverna Makedonija

Parlament Grčke u srijedu je započeo raspravu o dogovoru oko imena Makedonije, a koji je duboko podijelio tu državu, prenose agencije.

Glasanje se očekuje kasno u četvrtak s tankim „za“ usprkos negodovanju opozicije i šireg dijela javnosti.

Po dogovoru, Makedonija će promijeniti ime u Republika Sjeverna Makedonija, dodajući pritom geografski pokazatelj koji će ih razlikovati od regije na sjeveru Grčke.

Kada Parlament ratificira dogovor, Atina će priznati svoje sjeverne susjede pod novim imenom.

Dogovor, koji je postignut nakon dugih diplomatskih previranja u kojem je Atina blokirala Skoplje u pristupnim pregovorima s NATO-om i Evropskom unijom, izazvao je veliko nezadovoljstvo grčke javnosti.

Glasanje o povjerenju

Prošle sedmice je grčki premijer Alexis Tsipras preživio glasanje o povjerenju Vladi povezano sa postignutim dogovorom u srijedu.

Očekuje se kako će progurati dogovor u Parlamentu, no samo s tankom većinom. U glasanju o povjerenju Vladi podržao ga je 151 od 300 parlamentaraca.

U nedjelju je više od 100.000 demonstranata izašlo na ulice na poziv desnih nacionalističkih grupa da se okupe u Atini, a nedugo nakon toga sukobili su se sa policijom.

Nacionalisti vjeruju kako je Tsipras dao Makedoncima previše, jer i dalje imaju „Makedonija“ u svome imenu. Nezadovoljnici također kažu kako je Skoplje pokušalo Grčkoj ukrasti njeno helensko nasljeđe.

Izvor: Al Jazeera i agencije