U Pirotu čuvaju hljeb ispečen prije 103 godine

Jedan od eksponata muzeja u Pirotu je i hljeb star više od 100 godina. Jestiv, naravno, više nije, no odakle je tu te kako i zašto je sačuvan istražio je Zoran Kosanović, reporter Al Jazeere.

Umiješan je i ispečen davne 1912. godine, a danas se ljubomorno čuva u Zavičajnom muzeju Pirota. Preživio je kao zavjet Piroćanca koji je prije stotinjak godina krenuo u Balkanske ratove. Majka ga je zamolila da sačuva prvi komad vojničkog hljeba, uvjerena da će mu to sačuvati život.

“Svi vojnici Trećeg pešadijskog puka, u kome se nalazio i Aleksa Zdravković, verovali su u ovaj hleb kao u svetinju, i da su ga pred početak boja ljubili kao ikonu, i da je, u stvari, to verovanje sačuvalo njima život, naročito Aleksi Zdravkoviću”, kaže Mila Panajotović, historičarka muzeja u Pirotu.

Šest godina nosio ga je po ratištima, prije povratka u Pirot. U Muzej je stigao 60-ih godina, kao zahvala porodice Zdravković. Tadašnji direktor pomogao im je da dobiju besplatni priključak za struju.

Prenošenje legende na papir

“Priča ili legenda o pirotskom ratniku Aleksi Zdravkoviću i njegovom hlebu završila je i u stripu. Zajedničkom projektu srpskih i francuskih strip crtača i scenarista”, izvijestio je Kosanović.

Jedan od lokalnih autora kaže da mu je drago što je doprinio prenošenju legende na papir.

“To verovanje nama danas možda zvuči čudno, ali za to vreme to je bilo nešto normalno, tako da je svaki vojnik imao neku amajliju. Sad, da li je Aleksi njegova amajlija bila stvarno magična, ja ne mogu da kažem, mislim da je on verovao u nju i verovao da ga je ona spasila i baš ona sama vratila kući živog i zdravog”, kaže Igor, sagovornik Al Jazeere.

Ovaj hljeb i danas svjedoči o neobičnoj priči svoga vlasnika. Čuva se u sefu, ali uvijek rado pokazuje znatiželjnim posjetiocima muzeja.

Izvor: Al Jazeera