U Pljevljima živi samo ko mora

Na protest zbog zagađenja pozvani su građani Pljevalja, grada na sjeveru Crne Gore, gdje ekološke organizacije traže uvođenje vanrednog stanja. Po istraživanju Alijanse za zdravlje i životnu sredinu, pljevaljska opština označena je kao jedna od najzagađenijih u Evropi.

Vazduh u Pljevljima ovih dana je 12 puta više zagađen od dozvoljenih normi, a građani danima nemaju pitku vodu. U opštini Pljevlja živi samo ko mora, požalio se Al Jazeeri Miomir Mišović iz sela Gornje Komine, kojem su prve komšije rudnik i termoelektrana. Kaže da je zagađeno sve – vazduh, zemlja, voda.

“Ko ima iđe – on bježi, što ‘no kažu – glavom bez obzira, samo da se ne nalazi ovdje da se ne truje”, kaže Mišović.

Brojni ekološki problemi

Nedaleko od njega je i deponija Maljevac, gdje je u posljednjih 30 godina odloženo blizu 12 miliona tona pepela i šljake iz termoelektrane. Uprkos takozvanom vodenom zaštitnom ogledalu, tvrde mještani, brojne čestice završe u vazduhu, pa Mišović godinama veš suši u plasteniku.

Grad muče i drugi ekološki problemi, javlja iz Pljevalja Al Jazeerina reporterka Milica Marinović, jer se više od 5.000 pljevaljskih domaćinstava grije se na drva i ugalj.

“U samom gradu postoji blizu 40 kotlarnica. No, opštoj zagađenosti doprinosi i to što neka domaćinstva koriste piralen, jednu vrstu mašinskog ulja, koja je još toksičnija”, kaže Milica Marinović.

Opština sa gotovo 30.000 stanovnika nalazi se u kotlini, pa dim od loženja, štetna isparenja iz termoelektrane i gradskog saobraćaja nemaju gdje. Prisustvo štetnih čestica u vazduhu više od 200 dana u godini prelazi dozvoljene vrijednosti, posljednjih dana čak 12 puta više.

“Što se tiče vazduha, zagađeni smo totalno, ne može bit crnje”, žali se Njegoš, stanovnik Pljevalja, dok njegova sugrađanka Dragana dodaje: “Gušenje, kašalj, bronhitisi non-stop… Pune su bolnice kod nas.”

Pljevljak Goran pita što građani mogu kad “ni lokalna uprava ne želi da riješi problem, ni Vlada [Crne Gore] takođe”.

“Svaki dan nove dve-tri umrlice. To je strašno, bre. Onda voda neispravna, vazduh neispravan. Kao da smo neka vrsta osuđenika”, žali se Rato.

Ni voda nije za piće

Nakon velikih kiša, voda u Pljevljima od 8. decembra nije za piće, niti ličnu higijenu, već se uzima iz cisterni.

“Voda nije higijenski ispravna, povećana je mutnoća, bakteriološki je neispravna i zabranjena je za upotrebu. Mutnoća se smanjuje kako se smanjuju atmosferske padavine”, ukazuje Višnja Orban iz Zdravstvene i sanitarne inspekcije Crne Gore.

I pored optužbi građana da su glavni zagađivač, u termoelektrani tvrde da to nije tačno, nego kažu kako su još prije pet godina ugradili filter za prečišćavanje, a pepeo i šljaku skladište po zakonu.

“Elektrana je bila u remontu za pripremu zimske sezone, od 24. novembra do 7. decembra, a upravo najveće zagađenje PM česticama iznosilo je 682 miligrama po kubnom metru i desilo se 28. novembra, kada termoelektrana nije radila”, tvrdi Rajko Šebek iz Elektroprivrede Crne Gore.

Medicinski podaci govore da su najčešća oboljenja u gradu plućna – bronhitis, astma, karcinom… Stoga ekolozi zahtijevaju uvođenje vanrednog stanja i oslobađanje Pljevljaka plaćanja struje tokom zimskih mjeseci, kako ne bi ložili.

“Krajnje je vrijeme da nadležne institucije i država Crna Gora ulože napore i krenu u sanaciju životne sredine, da država pokrene aktivnosti i zakonski natjera zagađivače da zagađenje svedu pod propisane norme i granice”, predlaže Milorad Mitrović iz nevladine organizacije Breznica.

Jedno od rješenja koje se predlaže godinama je toplifikacija grada, no to za sada ostaje projekat za koji novca još nema.

Izvor: Al Jazeera