U Pojasu Gaze sve manje hljeba i vode

Građani Khan Yunisa vodu imaju svaki treći dan (EPA)

Piše: Muhammad Omran

GAZA – Pojas Gaze suočava se sa nestašicom hljeba i vode. Uzrok toga je prestanak s radom mnogih pekara i otežana dostava pitke vode građanima zbog izraelskog bombardiranja, ali i povećan broj izbjeglica koje pristižu iz pograničnih u centralne dijelove Gaze. Mnogi su prisiljeni satima stajati u redovima za vodu i hljeb.

Dugi redovi Palestinaca ispred pekara i objekata u kojima se dijeli voda za piće upozoravaju da je sve teže doći do ovih osnovnih životnih namirnica. Situaciju otežava nastavak masovnog iseljavanja izbjeglica iz pograničnih područja u centre gradova te škole i skloništa UNRWA-e.

Specijal: Napadi na Gazu

Grad Khan Yunis, koji se nalazi na jugu Pojasa Gaze, upečatljiv je primjer kritičnog stanja koje se iz dana u dan pogoršava. Humanitarne i vladine organizacije nisu u stanju nositi se sa velikim brojem izbjeglica na geografski malom području. Infrastruktura tog grada, a posebno vodovod, kanalizacija, ceste i bolnice, sve teže podnosi nepredviđeno veliki broj stanovnika. 

Izbjeglice, s rodbinom koja ih  je ugostila, dijele obaveze kako bi uspjeli dobiti neophodnu količinu namirnica u toku dana – jedni čekaju u redu za hljeb, dok drugi idu po vodu ili do prodavnice. Neki su prisiljeni obratiti se i humanitarnim organizacijama za hranu, pokrivače i ostale potrepštine.

Zdravstveni problemi

Ahmad Abu Ruk (48) izgleda umorno i iscrpljeno. Većinu vremena provodi čekajući u redovima da porodici osigura najosnovnije životne namirnice.

Porodica je izbjegla kod jednog Ahmadovog prijatelja. Kažu da se pokušavaju prilagoditi novonastalim okolnostima. U prethodna dva dana nisu uspjeli osigurati vodu za kupanje i čišćenje kuće. Vode u kući nema već nekoliko dana.

S obzirom na to da nema vode za održavanje lične higijene, Ahmadova djeca su počela obolijevati od kožnih bolesti. No, Ahmad za Al Jazeeru kaže da mu higijena ne može biti prioritet kada nije u stanju djeci osigurati ni dovoljne količine hrane ni vode za piće.

Otkako je bombardirana jedina elektrana u Gazi, struje gotovo nikako nema.

Salah Abu Abdo, zamjenik gradonačelnika Khan Yunisa, kaže da je to dodatno pogoršalo humanitarnu situaciju, dodavši da se pumpanje vode iz rezervoara vrši pomoću struje koju nije moguće dobiti iz dostupnih generatora. Osim toga, Abu Abdo navodi da su izraelske snage grantirale neke rezervoare, prilikom čega su povrijeđeni radnici vodovoda, što je dodatno pogoršalo krizu.

Abu Abdo kaže kako je vodosnabdijevanje znatno smanjeno te da se građanima voda pušta po pet sati svaki treći dan, a da cisterne s pitkom vodom neprestano kruže gradom kako bi zadovoljile potrebe građana. Dodaje da je situacija u Khan Yunisu bolja u odnosu na neke druge općine koje nisu uspjele osigurati ni najmanje količine vode.

Veliki pritisak

Abu Abdo je za Al Jazeeru kazao da će uslijediti katastrofa ukoliko se nastavi doseljavanje izbjeglica u centre gradova te da je grad Khan Yunis prije agresije pružao usluge za gotovo 230.000 građana, a da je njihov broj sada porastao na 350.000 zbog sigurnosne situacije u pograničnim područjima.

Isto se odnosi i na pekare čiji generatori nisu u stanju osigurati struju za cijeli dan, bez obzira na veće potrebe i potražnju za hjebom, navodi Walid Omran, pekar koji je udvostručio radno vrijeme u želji da udovolji potrebama stanovništva.

Omran dodaje: „Do sada smo nekako izalazili na kraj s krizom. No, ako ponestane brašna i goriva, a broj izbjeglica se nastavi povećavati ovim tempom, bit će izuzetno teško.“

Izvor: Al Jazeera