U Pojasu Gaze ubijeno dvoje Palestinaca

Palestinski medicinski zvaničnici su izjavili da su ubijeni bili civili (Reuters)

U helikopterskom napadu izraelskih snaga ubijeno je dvoje Palestinca u Pojasu Gaze, nedaleko od granice sa Izraelom, dok je sa te teritorije, koju pod kontrolom drži Hamas, ispaljeno nekoliko raketa.

Palestinski su zvaničnici iz zdravstva izjavili da su ubijeni bili civili.

Analitičari navode da se Hamas, dok su ostale militantne grupe ranije ispaljivale rakete, uzdržavao zbog nezvaničnog primirja sa Izraelom. 

Izraelska vojska je saopćila da je letjelica “gađala teroristički vod koji je rukovao eksplozivnom napravom” u centralnom dijelu Pojasa Gaze i nedaleko od granične ograde.

Hamas je saopćio da su pripadnici Brigade Ezzedin al-Qassam, kao odgovor na napad, ispalili četiri rakete koje su izazvale požar.

Tokom dana požar je intenzivirani i proširen. Nisu prijavljene žrtve ovog napada.

Prijetnja Hamasovog ogranka

Naoružani ogranak Hamasa Brigada Ezzedin al-Qassam saopćio je da je ispalio 11 raketa prema Izraelu i zaprijetio da će nastaviti, ako izraelska vojska ne prestane sa svojim smrtonosnim zračnim udarima na Pojas Gaze. 

Glasnogovornik ovog ogranka izjavio je da su među raketama bile i dalekometne, koje oni nisu ispalili više od godinu dana. 

Jedan je izraelski vojni glasnogovornik izjavio da je od jutra na jug Izraela ispaljeno 11 raketa, ali da nije bilo žrtava. 

Ogranak Hamasa Brigada Ezzedin al-Qassam zaprijetio je da će nastaviti s napadima ako izraelska vojska ne prestane sa svojim smrtonosnim zračnim udarima na Pojas Gaze. 

U ponedjeljak je četvero Palestinaca, koja je izraelska vojska optužila za umiješanost u napade iz Gaze, među kojim su i raketni, ubijeno u dva zračna napada na sjeveru palestinske teritorije.

Analitičari navode da se Hamas, dok su ostale militantne grupe ranije ispaljivale rakete, uzdržavao zbog nezvaničnog primirja sa Izraelom.

Izvor: Agencije