U Poljskoj počinje velika vojna vježba

Poljska i baltičke zemlje zabrinute su za sigurnost nakon što je Rusija u martu anektirala Krim (Getty Images)

Velika vojna vježba počinje u srijedu u Poljskoj i u njoj će sudjelovati 12.500 vojnika, među kojima 750 vojnika iz osam drugih zemalja NATO-a, priopćilo je poljsko Ministarstvo obrane.

Ta se vježba od 2006. godine organizira svake dvije godine pod nazivom “Anakonda” i postala je “trajni element NATO-a”, ističe Ministarstvo.

Osim iz Poljske, u toj vježbi sudjeluju vojnici iz Estonije, Litve, Nizozemske, Češke, Mađarske, Kanade, SAD-a i Velike Britanije, prenosi Hina. 

Odvijat će se do 3. listopada na sjeveru Poljske, a glavni joj je cilj izvršiti pripreme za prihvat, u slučaju potrebe, snaga NATO-a za brzo djelovanje.

Zabrinutost nakon aneksije Krima

Poljska i baltičke zemlje zabrinute su za sigurnost nakon što je Rusija u ožujku, podupirući separatističku pobunu na istoku Ukrajine, anektirala Krim.

Početkom prošlog tjedna u zapadnoj Ukrajini je započela vojna vježba predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, a u njoj sudjeluju vojnici iz 15 država.

Specijal: Kriza u Ukrajini

U vojnoj vježbi “Brzi trozubac 14”, koja će trajati do 26. rujna, nedaleko od zapadnog ukrajinskog grada Ljvova, sudjeluje 200 američkih vojnika, prenijela je agencija AFP.

U vježbama sudjeluje 1.300 vojnika iz 12 članica NATO-a, uključujući Njemačku, Veliku Britaniju, Poljsku, Litvu i Kanadu, kao i iz nečlanica – Azerbajdžana, Gruzije i Moldavije, priopćila je američka vojska.

Vježbe se održavaju na zahtjev ukrajinske Vlade i vojske.

Rusija povećava Crnomorsku flotu 

Rusija će do 2020. godine povećati Crnomorsku flotu za 80 ratnih brodova i do 2016. godine dovršiti drugu pomorsku bazu kod grada Novorosijska, objavio je zapovjednik flote.

U razgovoru s predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je posjetio Novorosijsk, viceadmiral Aleksander Vitko rekao je da je, zbog širenja NATO-a, potrebna još jedna baza, uz onu na Krimu, koju je Rusija pripojila u ožujku.

“Očekujemo da će 80 brodova i ostalih plovila stići do 2020. godine. Crnomorska flota imat će tada 206 brodova i drugih plovila”, kazao je Vitko, prenosi Interfax.

“Brodovi NATO-a su stalno prisutni u Crnom moru i NATO ondje planira otvoriti pomorsku bazu”, dodao je.

Za ruske snage 545 milijardi dolara

Sjevernoatlantski savez u Crnom moru redovito provodi vojne vježbe, osobito nakon aneksije Krima, naseljenog većinom ruskim stanovništvom.

Izvor iz NATO-a rekao je da mu nisu poznati ruski planovi, ali je dodao da članica NATO-a Bugarska ima bazu u Crnom moru, kojom se mogu služiti saveznički brodovi.

Članice Rumunjska i Turska također imaju obalu na Crnom moru.

Putin do kraja desetljeća planira uložiti 545 milijardi dolara u obnovu ruskih oružanih snaga, a dio će biti iskorišten za vojnu infrastrukturu na Krimu.

Izvor: Agencije