U pomoć krenuo moćni američki ledolomac

"Šokalski" je trenutačno u nepovoljnim vremenskim uvjetima, jer je brod zahvatila mećava, a vidljivost je ograničena (AP)

Moćni američki ledolomac “Polar Star” stiže u pomoć znanstveno-istraživačkom brodu “Akademiku Šokalskom”, koji je od utorka okovan ledom na Antarktici sa 22-članom posadom i sa 52 putnika, javljaju svjetske agencije, kako prenosi Hina. 

“Polar Star”, koji kroz led debeo 2 metra može ploviti brzinom od 3 čvora, na putu je u Australiju, odakle će nastaviti prema Antarktici, kako bi brod “Akademik Šokaljski” izvukao iz leda, rekao je Jurij Volkov, direktor hidrometeorološkog zavoda na ruskom dalekom istoku u čijoj je floti i “Akademik Šokalski”, a prenosi agencija ITAR-TASS.

Četvrti pokušaj

Po njegovoj procjeni, “Polar Star” bi mogao stići do okovanog broda za 7 do 8 dana. To će biti četvrti pokušaj da se “Šokalskog” izvuče iz ledenog okova.

Prije njega su to pokušali kineski “Sniježni zmaj”, francuski “Astrolabia” i australski “Aurora Australis”, ali im to nije uspjelo zbog loših vremenskih prilika. Trenutačno su brodovi međusobno udaljeni 20 nautičkih milja.

Po riječima Volkova, “Šokalski” je trenutačno u nepovoljnim vremenskim uvjetima: brod je zahvatila mećava, a vidljivost je ograničena.

“Akademik Šokalski” je 28. studenoga pošao u ekspediciju u čast stote obljetnice putovanja na Antarktiku, koje je organizirao znameniti australski istraživač Douglas Mawson.

Na brodu je posada sa 22 člana i 52 putnika – skupina znanstvenika iz australske antarktičke ekspedicije i njihovi suputnici.

Proslava za podizanje morala

Posada i putnici ruskog broda koji čeka pomoć pripremaju se, pak, za doček Nove godine usred nepreglednog ledenog prostranstva, jer loši vremenski uvjeti ne dopuštaju njihovu evakuaciju helikopterom, prenosi France-Presse.

Andrew Peacock, brodski liječnik, rekao je da su putnici “razočarani”, ali su se “pomirili s time da moraju i dalje čekati”, te si pokušavaju podići moral malom svečanosti koju će na Silvestrovo upriličiti u baru na brodu.

“Akademik Šokalski” ima zalihe svježih namirnica za dva tjedna i suhe hrane za još dva tjedna, ali Peacock primjećuje da je pića sve manje, a “alkohola tek toliko” da mogu obilježiti početak nove godine.

Izvor: Agencije