U ponedjeljak poništenje kupovine izraelskih aviona

Andrej Plenković
Andrej Plenković najavio je analizu naučenih lekcije iz ovog procesa (Anadolija)

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je da će Vlada u ponedjeljak poništiti natječaj za kupnju borbenih zrakoplova i potom analizirati naučene lekcije iz tog procesa, ali će ostati odlučna da Hrvatska zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva.

Istaknuo je i da je ova Vlada u dobroj vjeri i s dužnom pažnjom činila sve što je radila nakon ponude Izraela.

Izrael je u četvrtak službeno izvijestio hrvatsko Ministarstvo obrane da ne može dobiti odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj.

Plenković je podsjetio kako su oni prva Vlada koja je imala odvažnosti donijeti stratešku odluku o kupnji zrakoplova, kako je transparentno išla u proces i u dobroj vjeri i s dužnom pažnjom činila sve što je radila nakon ponude Izraela, prenosi Hina.

Rekao je i kako tu odluku vjerojatno ne bi donijeli da je bilo jasno da je proizvođač te tehnologije, američka kompanija, sasvim uvjerena da američka administracija neće odobriti posao s moderniziranim zrakoplovima.

Analiza naučenih lekcija

“To nije bilo tako jasno niti se to moglo razabrati ni iz posjeta ministra obrane SAD- a u srpnju, a niti iz posjeta predsjednika Izraela. Nije se to moglo ni zaključiti iz činjenice da su izraelski F-16 Barack letjeli iznad Knina 5. kolovoza. Takvog analitičara, a vidim i među današnjim kritičarima, nije bilo”, rekao je premijer Plenković.

Najavio je sjednicu Vlade u ponedjeljak na kojoj će natječaj za kupnju zrakoplova poništiti, staviti odluku izvan snage, potom analizirati naučene lekcije iz tog procesa, ali će ostati odlučni da Hrvatska zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva.

Ono što ćemo napraviti, nastavio je premijer Plenković, bit će u vremenu kada Vlada, Vijeće za obranu i druge institucije procjene da je taj korak nužan.

“Uvjereni da smo donijeli strateški gledano dobru odluku iza koje stojimo, idemo vrlo vjerojatno, u trenutku kada to procijenimo, u novi proces. Vodite računa da su se ovakve stvari događale i drugim zemljama u ovako velikim operacijama koje su to tada isto tako vjerojatno radile prvi put”, kazao je hrvatski premijer.

Propali posao

Da je posao u vezi prodaje američkih zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj propao potvrđeno je u četvrtak u Zagrebu nakon dugog sastanka u Ministarstvu obrane između hrvatske i izraelske strane koje su potvrdile da nema nikakve odgovornosti na Zagrebu za neuspjeh tog posla.

Izrael je službeno izvijestio hrvatsko ministarstvo obrane da ne može dobiti odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj, rekao je hrvatski ministar obrane Damir Krstičević na konferenciji za novinare nakon sastanka. 

Nakon razgovora s izraelskim kolegama “mogu vas izvijestiti da je Država Izrael službeno izvijestila ministarstvo obrane da, suprotno preuzetoj odgovornosti, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj”, kazao je ministar Krstičević.

“Obzirom na tu činjenicu ministarstvo će predložiti Vladi donošenje odgovarajućih odluka”, poručio je ministar i dodao kako nije potpisan nikakav sporazum između dvije države i da nema financijske štete za Zagreb. 

Krstičević je u obraćanju medijima naglasio da je Hrvatska “sve napravila ispravno” i da za “ovu neočekivanu komplikaciju” nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane, niti je Zagreb mogao utjecati na nju. 

Izrael: Odgovornost nije na Zagrebu

“Postavili smo sva prava pitanja i dobili odgovarajuća jamstva”, kazao je i dodao kako je Hrvatska taj “složen” proces od “početka do kraja vodila sustavno i odgovorno, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima”. 

Generalni direktor izraelskog ministarstva Udi Adam, koji je predvodio izaslanstvo te države Zagrebu, na konferenciji za novinare također je potvrdio da odgovornost nije na Zagrebu.

Rekao je kako su Hrvatska i Izrael “kroz čitav projekt bili u otvorenom i profesionalnom dijalogu”, da je Hrvatska pokazala profesionalizam i “ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa” te da “nije mogla utjecati na ovaj ishod”, zbog čega ne može biti odgovorna za njega. 

“Nažalost, uvjeti nisu bili spremni i nismo bili u mogućnosti osigurati odgovarajući TPT i provesti projekt zbog nepredviđenih okolnosti izvan naše kontrole”, rekao je Adam, referirajući se na postupak odobravanja prijenosa američke tehnologije trećoj strani (Third Party Transfer).

Izvor: Agencije